Лумпени от агитката на Левски Лукойл прекратиха финал №2 срещу Балкан

Вторият финален мач от НБЛ между отборите на Левски Лукойл и Балкан (Ботевград) бе прекратен 3:01 минути преди края при резултат 66:59 и ще се дограе днес - 24 май. Срещата в зала "Универсиада" бе спряна заради множество провокации от страна на агитката на домакините, която не спря да замеря резервната скамейка на гостите с предмети, а в един момент дори опита да нахлуе на терена.

Резултатът след 37 минути игра бе 66:59 в полза на домакините. Малко преди почивката срещата бе прекъсната за няколко минути, защото агитката на столичани не спря да замеря пейката на гостуващия тим с предмети. Три минути преди финалната сирена двубоят отново бе прекъснат заради нова серия хвърлени предмети и опит за нахлуване, поради които полицията влезе на терена. В последствие двата отбора се прибраха в съблекалните и няма да се върнат на паркета днес.

Този път срещата започна далеч по-резултатно и за двата отбора, а съдиите не пускаха толкова свободна игра. В средата на първата четвърт домакините от Левски Лукойл водеха с 14:13, като половината точки за тях бяха отбелязани от Божидар Аврамов. Балкан поведе за първи път две минути преди края - 15:17, а малко преди това двама от стартовата петица на отбора - Калахан и Кесар вече бяха натежали с по две лични нарушения. Столичани все пак си върнаха водачеството и водеха с 20:19 след 10 минути игра.

Втората четвърт премина изцяло под знака на на индивидуалните изяви, а не на комбинативния баскетбол, като в следствие на това домакините успяваха да запазят минималната си преднина - 26:23 след 15 минути игра. Две зрелищни забивки на Омари Гудул и кош на Христо Николов дадоха на Левски Лукойл първата двуцифрена преднина в мача, а именно 37:27 по-малко от минута преди полувремето. Балкан изпитваше сериозни трудности в стрелбата от тройката и в първата половина на двубоя играчите в зелено не успяха нито веднъж от дистанция - 0/14. Резултатът в средата на двубоя бе 37:29 в полза на столичния тим.

Балкан вкара първата си тройка в началото на второто полувреме, след като Дивон Уошингтън отбеляза за 39:32, прекъсвайки сушата на своите отдалеч. Въпреки че лошата серия за гостите приключи, в тяхната игра имаше видим срив, докато в тази на домакините нещата бяха на обратния полюс и нова порция забивки на Гудул и тройка на Николай Стоянов вдигнаха разликата до 48:34. Пет поредни точки на Захариев свалиха дистанцията до 48:39, но Николов възстанови двуцифрения аванс със забивка за 50:39. Преднината на домакините продължи да гравитира около десетте точки, за да се стигне до резултат 57:46 преди четвъртата част.

Стабилна защита и няколко добри нападения върнаха Балкан в мача в началото на последната част, когато разликата бе стопена до 6 точки - 62:56 при оставащи 5:43 минути. Мачът бе спрян за последен път при резултат 66:59 и три минути до финалната сирена.