Лукойл Академик със специално видео обръщение към феновете

снимка: БТА

Те са един отбор, те делят една съблекалня, пътуват заедно, хранят се заедно, заедно тъгуват, когато губят, заедно се радваха миналата седмица, когато най-после пребориха негативната серия от четири поредни поражения в Европа.

Те са Лукойл Академик. Шампиони на България. Тим, който в сряда ще се опита да спечели за втори пореден кръг в Еврокъп.

Няма да е лесно, защото срещу студентите ще излезе един от носителите на Купата на УЛЕБ в историята на турнира - Апоел Ерусалим.

"Елате на мача", казва на български език момчето, което има спечелена Евролига с Панатинайкос и който е пил от извора, наречен "Желко Обрадович" - Димитрис Вергинис.

"В 6 часа", допълва хърватската кула на Лукойл - Юре Лалич. "В сряда", споделя капитанът на Великобритания Киерън Ачара. "В зала "Армеец"", продължава посланието бившето крило от НБА, музикантът и поет, човекът с най-широката и заразителна усмивка в шампионската селекция - Аландо Тъкър.

"Ще се радваме на вашата подкрепа", в хор призовават те, подкрепени от капитана Тенчо Банев и от бъдещето, в което Лукойл припознава своята нова идентичност, след ерата на Тодор Стойков - Божидар Аврамов.

На тях им се иска да не играят пред празни трибуни. Това е най-нормалното желание на всеки спортист, който се е трудил и накрая иска да покаже онова, което умее... пред публика. Това не е театър, а в баскетбола празните трибуни зеят грозно в последно време. Независимо дали на терена играе Левски, Лукойл, или национален отбор. С малки изключения като Ботевград, Ямбол и пълната "Христо Борисов" този уикенд във Варна.

В сряда Лукойл не иска да бъде сам в огромната, красива, модерна и светла "Арена Армеец", където местата се запълват само по концерти и само, когато на площадката са най-обичаните, извоювали с победи и сърцата игра подкрепата си волейболисти от държавния тим.

Лукойл не може да обещае, че ще победи Апоел. Дава дума, че ще се бори. Мъжки. Със сърце. От първия - до последния от 12-те баскетболисти.

Забравете пристрастията си, преглътнете егото си, оставете настрана за два часа личните си симпатии, или непоносимост. Елате на мача.

Вземете някого със себе си. Доведете децата си, вашите, или тези от махалата.

Вкарайте ги за два часа в уж спортната зала на София, в която толкова рядко се провежда нещо спортно.

Ей така, заради идеята. Да бъдем по-добри хора, да бъдем по-толерантни хора, макар и за някакви си 120 минути.

Да дадем пример един на друг, да дадем пример на децата! Стига с тази омраза, стига с това лишено от смисъл съревноваване!

Пълнете залите, независимо кой български отбор играе!

Вижте ги, чуйте ги и си позволете сами на себе си посланието им да стигне до душата ви.

Ако обичате баскетбола без условия, без цветове и реваншизъм, без да натискате спирачката в себе си, без да поставяте себе си над самата игра, защото тя е вечна и ще остане и след нас, значи ще се видим в сряда - 20 ноември, в 18,00 часа, в "Арена Армеец".