Лудост! Сензацията Чекинато би шута на Джокович от Ролан Гарос

Мега сензацията - 25-годишният Марко Чекинато, който през април спечели първата си ATP титла, изненада всички в Париж, стигайки до полуфиналите на Ролан Гарос. Италианецът, който по-рано в надпреварата отстрани Пабло Кареньо Буста и Давид Гофен, елиминира с 6-3 7-6(4) 1-6 7-6(11) бившия номер 1 Новак Джокович на четвърфиналите.

Началото бе неприятно за Новак Джокович, който още рано в мача получи проблеми схващане на врата си. Във втория гейм се измъкна от 15-40, но не успя да повтори подвига в следващото си подаване и изостана с 1-3.

Ноле изпитваше сериозни болки и не можеше да играе свободно, което му попречи да се върне в сета и го загуби с 3-6.

Нещата изглеждаха още по-лоши в началото на втората част, която стартира с брейк на Марко Чекинато, който правеше великолепни отигравания. След 2-0 обаче бившият номер 1 започна да влиза в ритъм, като и състоянието на врата му започна да се подобрява.

Изравни с пробив на 0, но дори и в по-добро състояние предтавянето на съперника му бе достатъчно, за да направи задачата му трудна. При 3-3 италианецът стигна до два брейкбола, но не успя да се възползва и трябваше да спасява три сетбола за съперника си на свой сервис при 5-6.

Все пак изпрати втората част в тайбрек. в който поведе с 3-1. Новак обаче спечели две разигравания от посрещане и обърна, преди също да изпусне аванса си и да отстъпи с 4-7 – 6-3 7-6(4).

Третият сет започна с размяна на пробиви на по 15, преди сърбинът да поеме контрола над случващото се на корта и да го спечели за половин час с 6-1.

Обратът изглеждаше все по-вероятен, тъй като Джокович владееше инициативата и в началото на четвъртата част. Поведе с 4-1, след което пропиля три шанса да увеличи преднината си на 5-1.

Чекинато обаче се възроди и стигна до равенството при 5-5, като дори имаше възможност да излезе напред, но Новак спаси брейкбол и скоро се озовахме в нов тайбрек.

В решаващия гейм в четвъртата част обратите се редяха един след друг. Световният номер 72 стартира с минибрейк, след което Джокович поведе с 4-3, преди да видим нови две точки за посрещащия и Чекинато да получи правото да сервира за победата.

Ноле обаче не се предаде и върна минипробива след великолепно разиграване, след което спаси мачбол. Впоследствие видяхме 3 сетбола за сърбина и още 3 мачбола за италианеца, преди при 12-11 аутсайдерът да триумфира – 6-3 7-6(4) 1-6 7-6(11).

На полуфинала той ще се изправи срещу Доминик Тийм.