Лудогорец - строителят на национален коефициент

галерия:

снимка: ludogorets.com

Лудогорец покори исторически връх вчера вечерта, след като се превърна в третия български отбор, който преминава груповата фаза на турнира Лига Европа. Възпитаниците на Стойчо Стоев си гарантираха участие във втората по сила клубна надпревара на Стария континент, като им остава единствено да се борят за първото място в Група В с ПСВ (Айндховен).

Лудогорец не само пише своята златна страница в историята, но също така сериозно работи за реномето на българския футбол. Съвсем логично великолепната серия на „орлите“ е повишила значително клубния им коефициент, а и националния, което ще даде позитивно отражение още следващия сезон.

В момента клубният коефициент на Лудогорец е 10.775 и го нарежда на 146-то място в Европа. Това не е шокиращо, защото клубният коефициент се базира на представянето на въпросния отбор в последните 5 сезона, а „орлите“ едва тази година се превърнаха в истински евробоец.

През този сезон клубният коефициент на Лудогорец е изключително висок – 7.7750, като вероятно още ще се увеличава. Това означава, че от следващия сезон има голям шанс Лудогорец да бъде поставен в плейофите на Шампионската лига, ако отново стане шампион и представя страната ни в най-силния евротурнир.

Националният коефициент на България през този сезон до момента е 3.825 – 17-ти по сила от 53-те държави, имащи представители в евротурнирите. По-слаб коефициент от Българият имат страни като Холандия, Гърция, Шотландия, Дания, Швеция, Чехия и др.

4041998

Като цяло България е на 27-мо място в Европа по национален коефициент през последните 5 сезона, а в началото на настоящата кампания бе 28-ма. 27-ата позиция е ключова, защото позволява на втория в класирането в първенството да започне от втория предварителен кръг на Лига Европа, а не от първия, както направи Левски този сезон.

Почти 100% е сигурно, че България ще остане поне на 27-ма позиция след края на настоящата кампания и от следващия сезон вторият в класирането ще се включи от втория квалификационен кръг, а третият в А група – от първия.

България има отличен шанс да задмине Сърбия за 26-ата позиция, защото западните ни съседи приключиха евроучастието си за тази година и имат преднина от 0.250 точки пред българите. При две нови победи на Лудогорец още до края на груповата фаза ще сме изпреварили сърбите за по-предното място.

4041997

Ако Лудогорец направи сериозен европоход с успехи и в елиминационната фаза, то може да издърпа България до 21-та позиция в класацията по държави. Правилникът на УЕФА не отдава значение на местата от 27-мо до 22-ро, защото те предоставят еднакви условия за клубовете – третият в класирането от шампионата участва в първия предварителен кръг на Лига Европа, вторият в класирането от шампионата участва във втория предварителен кръг, заедно с носителя на националната купа, а шампионът почва във втория квалфиикационен кръг на Шампионската лига.

Държавата на 21-во място обаче (в началото на този сезон това бе Беларус, чиито клубове обаче вече приключиха участието си в турнирите) има привилегия спрямо тази на 22-ро. Ако България успее да излезе на 21-ва позиция, то отборите на второ и трето място в А група ще участват направо във втория квалификационен кръг на Лига Европа.