Лудогорец продължава да дърпа България в класациите на УЕФА

галерия:

снимка: Булфото

Страхотното представяне на българския шампион Лудогорец в Лига Европа се отразява изключително позитивно на националния ни коефициент, а и на клубния му. „Орлите“ от Разград продължават полета си към 1/16 финалите, където ще мерят сили с италианския Лацио, след като завършиха по безапелационен начин на първо място в групата си.

Фантастичният поход на Лудогорец го извиси до 23-та позиция по коефициент в Европа – нещо невиждано за български отбор от знаменития рейд на Левски към четвъртфиналите за Купата на УЕФА преди 7 години.

Коефициентът на „орлите“ от Разград е 11.9750 – той се съставя от 11-те точки, присъждащи се за резултатите от мачовете, както и от общия национален коефициент – 0.9750.

Любопитното е, че италианският шампион Ювентус има далеч по-слаб показател – 11.0666, което трежда 31-ва позиция на „Старата госпожа“. Лацио е 32-ри в това отношение, като Валенсия е 25-та, а Динамо (Киев) – 44-ти.

Успехите на Лудогорец ще помогнат и на другите български отбори, които от догодина ще участват в евротурнирите. Общият коефициент на България през сезона е 4.875 – най-високият през последните 7 години, което позволява на страната да събере 14.875 пункта за последните 5 години.

4052634

Именно това число 14.875 има значение в класацията на държавите в Европа и дава отражение върху разпределянето на евроучастниците в съответните турнири. България в момента е 25-та на Стария континент, главно благодарение на Лудогорец. От страните зад нас единствено 30-ия Словения все още има представител в евротурнирите – Марибор.

Дори Марибор да се представи значително по-добре от Лудогорец в елиминациите и да извиси Словения над нас, то България със сигурност ще завърши сезона 26-та, което е отлично постижение.

Това означава, че от следващия сезон вторият в класирането на А група ще започне участието си от втория предварителен кръг на Лига Европа (тази година Левски – вторият от миналия сезон – започна кампанията си от 1-ия квалификационен кръг).

4052635

Ако Лудогорец направи сериозен европоход с успехи и в елиминационната фаза, то може да издърпа България до 21-та позиция в класацията по държави. Правилникът на УЕФА не отдава значение на местата от 27-мо до 22-ро, защото те предоставят еднакви условия за клубовете – третият в класирането от шампионата участва в първия предварителен кръг на Лига Европа, вторият в класирането от шампионата участва във втория предварителен кръг, заедно с носителя на националната купа, а шампионът почва във втория квалфиикационен кръг на Шампионската лига.

Държавата на 21-во място обаче (в началото на този сезон това бе Беларус, чиито клубове обаче вече приключиха участието си в турнирите) има привилегия спрямо тази на 22-ро. Ако България успее да излезе на 21-ва позиция, то отборите на второ и трето място в А група ще участват направо във втория квалификационен кръг на Лига Европа.