Лъсна нова схема с купуване на гласове за Рио 2016

снимка: twitter.com/Oto Rodrigues

Разкрита е международна корупционна схема за купуване на гласове за присъждането на Олимпийските игри през 2016 година на Рио де Жанейро, информираха бразилските и френските власти, цитирани от световните агенции.

Операцията е стигнала чак до дома на шефа на Бразилския олимпийски комитет - Карлос Алберто Нусман. Той бе и председател на Комисията по организирането на игрите в Рио. Властите са конфискували паспорта му, както и документи от централата на Бразилския олимпийски комитет. 

75-годишният Нусман пък е разпитван в полицейското управление след обиска, съобщава "Блиц". Адвокатът му твърдо заявява, че той е невинен. Макар и самият шеф да твърди това, той е обвинен за купуване на гласове на африкански членове на Международния олимпийски комитет, с които е гарантирал избирането на Рио като домакин на Олимпиадата. Срещу Нусман е повдигнато и обвинение, че е опитал да подкупи Ламин Диак - бивш шеф на ИААФ (Международната асоциация на лекоатлетическите федерации) и бивш член на МОК. 

Предполага се още, че шефът на Бразилския олимпийски комитет е установил връзки между компании в родината си, през които са преминавали всички средства за купуване на гласовете. Разследването по случая започна още преди 9 месеца, но сега наяве излязоха доста факти. Издадени са заповеди за арест на 11 души в Бразилия и Франция, свързани със схемата. 

Рио спечели домакинството на Олимпиадата в конкуренцията на Мадрид, Чикаго и Токио. 

Разкритията за игрите в Рио идват в неподходящ момент за МОК. Те стават точно в навечерието на обявяване на домакинствата на Игрите за 2024 и 2028 година в Лима. Очаква се домакинствата да бъдат спечелени съответно от Париж и Лос Анджелис.