Литманен: Не завидях на Камата за Златната топка, той беше велик

снимка: twitter.com

Бившият футболист на Аякс и Барселона Яри Литманен сподели, че с легендата на българския футбол Христо Стоичков поддържат силни приятелски взаимоотношения. Финландецът бе част от легендите на Барселона, които се изправиха срещу приятелите на Камата в шоуто на стадион "Берое" в Стара Загора преди дни. Бившият атакуващ халф заяви, че не е завидял на Ицо за Златната топка през 1994, когато той остана осми в класацията.

"Познавам Христо от много, много време. В началото играехме един срещу друг. Това беше през 90-те години, когато Финландия и България бяха в една квалификационна група за Световното първенство в Съединените щати. Тогава се срещнахме за първи път. Той беше играч на Барселона, а аз на Аякс. Започнахме да поддържаме по-тесен контакт и да се опознаваме, когато преминах в редиците на каталунците, а тогава той живееше в града. Радващо е, че в последно време играем за един отбор - този на легендите на Барселона, с който направихме няколко мача", сподели Литманен пред БНТ.

"Не. В никакъв случай (б.а. - Не бих му завидял). По това време аз бях в Аякс и все още бях много млад футболист, едва в началото на кариерата си. От друга страна, Барселона се представяше страхотно. Христо беше на едно изключително ниво както в клуба си, така и с националния отбор на България на Световното първенство. Той заслужаваше тази награда. Тогава българският футбол направи историческо представяне в Съединените щати, а той беше голмайстор на турнира. Година по-късно аз се представях много по-добре и бях трети в класацията, което си остава най-доброто подреждане за финландски футболист", каза финландецът.

Литманен си припомни славното минало с Аякс и сподели, че спечелването на Шамипонската лига с холандския гранд е най-голямото постижение в кариерата му.

"Със сигурност ще посоча спечелването на Шампионска лига с Аякс. За първи път финландец спечели трофея. Тогава осъзнах колко трудно е да постигнеш това. Имахме възможност да спечелим най-престижния турнир две години поред, но през 1996 загубихме от Ювентус след изпълнение на дузпи. 20 години по-късно Реал (Мадрид) стана първият отбор, който успя да защити трофея си от предишния сезон. Това беше нещо наистина специално за мен. Дотогава бяха гледал финал само по телевизията, а във Виена през 95-а бях част от всичко това. Бях част от един невероятен отбор на Аякс", сподели Яри Литманен.