Англия остана без клуб в Европа (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Англия остана без клубове на четвъртфинал в евротурнирите – Шампионска лига и Лига Европа – след като последният представител Евертън напусна унизително втората по сила надпревара.

С гол от дузпа на Ромелу Лукаку Евертън осъществи обрат от 0:1 до 2:1 срещу Динамо (Киев) в първия осминафинален мач, но в реванша на украинска земя бе сгазен с 5:2 от съперника си.

Така след като Челси бе елиминиран от Пари Сен Жермен, Арсенал – от Монако, а Манчестър Сити – от Барселона в Шампионска лига, страдащият в местното първенство Евертън остана единственият бастион на английския футбол на европейската сцена, но бе унищожен категорично от Динамо.

В 21-ата минута Андрий Ярмоленко – най-полезният и ефективен играч на домакините – откри резултата с фантастичен гол с удар от около 25 метра, който не остави никакви шансове дори на вратар от класата на Тим Хауърд – 1:0.

Въпреки масираните атаки на Динамо, които опитваха да увеличат аванса си още преди паузата, Ромелу Лукаку изравни резултата в 29-ата минута, завършвайки добра контраатака на гостите с шут от границата на наказателното поле – 1:1 и 8-ми гол за белгийския нападател в турнира, с което той увеличава аванса си на върха при голмайсторите.

В 35-ата минута Динамо възстанови преднината си, след като защитата на Евертън не можа да изчисти топката при центриране отдясно на Олександър Гусев и тя стигна до Лукаш Теодорчик, който от воле прониза мрежата на англичаните за 2:1.

В 37-ата минута домакините нанесоха тежък психологически удар на съперника с ново попадение, отново след неубедителна намеса на защитниците на „карамелите“. Опит за изчистване на кълбото го прати в обсега на Мигел Велозо, който от близко разстояние не се поколеба да разстреля Тим Хауърд за 3:1.

В 56-ата минута Серхий Сидорчук центрира отдясно в наказателното поле, а Шеймъс Колман блокира първоначалния удар на Гусев от границата на малкия пенал. Топката обаче остана в игра и украинецът при добавката нямаше как да сбърка, след като Хауърд вече бе на земята – 4:1.

В 76-ата минута Антунес с изстрел от около 30 метра прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл и увеличи аванса на Динамо – 5:1. В 86-ата Фил Джагиелка с глава след центриране от корнер се разписа, но само за да фиксира крайното 5:2 в полза на украинците.


Dynamo Kiev 5-2 Everton Highlights 19/03/15by liveg0als