Фиорентина превзе Вечния град и изхвърли Рома от Европа (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Фиорентина нанесе унижение на Рома насред „Олимпико“ и по категоричен начин елиминира „вълците“ в италианското дерби от осминафиналите на Лига Европа, след като превзе Вечния град с безкомпромисното 3:0.

След 1:1 в първия осминафинален двубой във Флоренция „виолетовите“ стигнаха до три безответни попадения само в рамките на половин час, с което предрешиха изхода от напрегнатия дуел.

Фиорентина е вторият италиански отбор на 1/4-финал в Лига Европа, след като в ранния мач от програмата на реваншите Наполи стигна до 0:0 като гост на Динамо (Москва) и също продължи напред.

Отборът на Винченцо Монтела, който се намира във великолепна форма от началото на 2015-та година, за втори път този сезон изхвърля Рома в турнирна битка, след като спечели с 2:0 на „Олимпико“ четвъртфиналния сблъсък с „вълците“ за Купата на Италия.

В 9-ата минута Фиорентина получи правото да изпълни дузпа, след като Хосе Холебас повали в наказателното поле нахлуващият Матиас Фернандес и реферът посочи бялата точка, като показа и жълт картон на гръцкия защитник.

Гонсало Родригес се нагърби с изпълнението, но първоначално не можа да се разпише, но за негово щастие съдията от Турция Джунейт Чакър нареди преизпълнение заради големия брой футболисти в наказателното поле. От втория опит Родригес прати вратаря Лукаш Скорупски в обратния ъгъл и даде ключово предимство на „виолетовите“ - 0:1.

Полският страж на „вълците“, който не е използван в Серия А от треньора Руди Гарсия, направи ужасяваща грешка в 18-ата минута, за да закопае допълнително отбора си. Той се опита да „спаси“ корнер и напусна малкото наказателно поле, за да задържи топката в очертанията на терена, но единствено успя да я подари на дебнещия Маркос Алонсо. Нелепото изпълнение на вратаря позволи на Алонсо да поеме кълбото и необезпокоявано да го прати в празната мрежа за 0:2.

Фиорентина нокаутира съперника с нов гол, и то отново дело на защитник, в 22-ата минута. Фернандес центрира от корнер, а Хосе Басанта се извиси в наказателното поле и с глава прати топката неспасяемо в мрежата на Рома за 0:3.

След почивката контраатаките на „виолетовите“, вдъхновени от Мохамед Салах, можеха да доведат до още голове, но Скорупски с няколко добри намеси успя да изплати част от „дълга“ си за допуснатото второ попадение.

Фенове на Рома нахлуха на пистата на стадиона през второто полувреме, а други бяха спрени от полицаите, след като привържениците очевидно искаха обяснение от своите любимци за слабото представяне в последно време.

В 88-ата минута Адем Ляич получи втори жълт картон и остави отбора си да доиграе срещата в намален състав. Жервиньо изпусна шанс да намали резултата след почивката, но като цяло Рома заслужено напусна Лига Европа, след като бе напълно надигран от съперника си.

Наситеният календар на „виолетовите“ в последните три месеца доведе до разгромна загуба от Лацио с 0:4 в Серия А, но иначе Монтела и компания имат вече 10 победи и 6 ремита в оставащите си мачове през 2015-та.

Рома пък поднесе поредно разочарование на феновете си и загуби шанса да се бори за трофей през този сезон, след като първо отпадна нелепо от групите на Шампионска лига, после бе елиминиран от Фиорентина за Купата, серия от равенства го отдалечи на 14 точки от лидера в Калчото Ювентус, а сега дойде и нова тежка загуба от „виолетовите“.