След 26 години Наполи отново е на 1/4-финал в Европа

снимка: БТА/AP

Наполи очаквано стана първият италиански отбор на четвъртфиналите в Лига Европа, след като елиминира Динамо (Москва) с общ резултат 3:1 от двата мача. На своя „Сан Паоло“ преди седмица отборът на Рафаел Бенитес бе спечелил с 3:1 и стигна до 0:0 като гост в руската столица, независимо от големия брой чисти положения в мача и за двата тима.

Неаполитанците подходиха сериозно към двубоя и отново запазиха чиста мрежа в турнира, което им се случва за шести път в последните пет мача. Именно в предишния двубой на италианска земя Динамо прекрати още във втората минута чрез Кевин Курани рекордната серия без допуснат гол на „партенопеи“-те.

Неаполитанците стигнаха 1/4-финал в турнира за първи път от 1989-та, когато спечелиха трофея, побеждавайки в два мача на финала Щутгарт.

През първото полувреме темпото на игра бе високо и зрителите на стадиона видяха постоянно разменящи се атаки от двата тима, които избраха да практикуват директен футбол без много разигравания.

Наполи имаше поне три чисти положения в първите 20-ина минути на мача, които обаче не бяха реализирани. Дрийс Мертенс, Гонсало Игуаин и особено Хосе Кайехон трябваше да дадат преднина на гостите в самото начало на мача, но или вратарят отразяваше ударите им, или мерникът им биваше неточен – Кайехон бе изведен на стрелкова позиция сам срещу стража на Динамо, но уцели гредата и топката излезе в аут.

Динамо също имаше добри атаки през първото полувреме и дори на два пъти вкара топката в мрежата на Наполи, но попаденията бяха отменени заради засада и нарушение в атака. В крайна сметка на почивката двата тима се оттеглиха при нулево равенство, което не отговаряше на събитията на терена.

След почивката и двата тима стигнаха до нови изгодни положения за гол, но пропуските им в първите 15 минути след паузата не спираха. С приближааването на последния съдийски сигнал играчите на Динамо губеха все повече вяра в осъществяването на обрат и в крайна сметка редовното време свърши без голове, въпреки големия брой чисти ситуации в мача.