Лидерът в Андора по-ефективен от Реал Мадрид в атака

Той просто не спира да вкарва!
снимка: БТА/AP

Европейският и световен клубен шампион Реал Мадрид е най-резултатният и съответно най-ефективният отбор от топ 5 първенствата на Стария континент със своите отбелязани цели 70 попадения в 21 кръга от испанската Примера дивисион.

Елементарните сметки показват, че „белия балет“ бележи средно по 3.3 гола на мач, но има отбор в Европа с повече вкарани голове средно на кръг. Това е лидерът в шампионата на Андора Санта Колома, който за 12 срещи е реализирал 43 попадения или средно по 3.58 на двубой.

Абсолютният хегемон в първенството на държавата джудже може да се похвали с цели три победи от по 9:0, като топ реализаторът на шампионите е Кристиан Мартинес с 16 гола. В Санта Колома играе и 35-годишният защитник Илдефонс Лима, който е водещ голмайстор в историята на националния отбор на Андора с 9 гола в 90 мача.

На трето място в класацията по вкарани попадения средно на мач е естонският Левадия (Талин), който за 36-те двубоя от завършилото вече първенство е отбелязал 112 гола или 3.11 средно на кръг.

Малтийският Хибърнианс с 64 гола за 21 мача има постижение от 3.05 средно на мач, а уелският Дъ Ню Сейнтс е със 70 гола за 23 мача или средно 3.04 попадения на двубой. На шесто място по този показател е един от отборите в по-високопоставено първенство в подреждането на УЕФА – австрийският Залцбург с 57 гола за 19 мача бележи средно по 3 попадения на кръг.