Левски с наказание от 1 мач без публика и 25 000 лева

Дисциплинарната комисия (ДК) към Българския футболен съюз (БФС) най-накрая реши как да накаже Левски за инцидентите с техни фенове по време на последното Вечно дерби с ЦСКА.

След като на предишното си заседание ДК реши да отложи присъдата на “сините”, за да може да събере повече доказателства, днес от комисията излязоха с крайното си решение, което е един мач без публика.

Така в следващото си домакинство срещу Берое, “сините” ще играят пред празни трибуни. Освен това Левски ще трябва да заплати и финансови глоби в размер на 25 000 лева заради различни провинения на своите фенове.

Говорителят на ДК Юрий Кучев обясни, че това наказание на Левски е за ексцесиите на “сините” фенове, които в края на мача се опитаха да нахлуят на терена, а в опита си да ги спрат - двама полицаи получиха наранявания.

Кучев поясни, че Левски няма как да бъде наказан по случая “снежна топка” със Старши треньора на ЦСКА Стойчо Младенов, тъй като Екзекутора не е представил медицинско свидетелство.

"В комисията не е постъпило медицинско от страна на Стойчо Младенов, който няма нараняване. Двама полицаи са пострадали, единият в бедрото, а другият е ударен в главата. Затова Левски е лишен от домакинство за един мач.

Ние смятаме, че е по-подходящо тимът да играе без публика на своя стадион. Затова заменяме наказанието. Понеже на Левски не му се случва за първи път, има допълнителна глоба от 15 хиляди лева", обясни говорителят на ДК.

"Наказан е и Тодор Янчев от ЦСКА заради изританата топка към скамейката на Левски. Той няма да изпълнява задълженията си за 1 мач и е глобен с 500 лева", добави Юрий Кучев.

Ето и всички решения от днешното заседание на ДК:

По т.1 от дневния ред 1/8 финали, Купа "България"

С предупреждения: 25 състезатели
Със спиране от състезателни права и парична глоба:
Ангел Грънчов, Локомотив Пловдив 1 мач и 1000 лева
Георги Пашов, Монтана Монтана 1 мач и 75 лева
Николай Янков, Ботев Гълъбово 1 мач и 75 лева
Иван Топузов, Банско Банско 1 мач и 75 лева

ПО ДОКЛАД

За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 - ДК наказва ПФК "Ботев" гр. Пловдив с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

За хвърлени предмети на основание чл.37, ал.1, т. 4, б. А - предложение 2 - ДК наказва ПФК "Ботев" гр. Пловдив с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 - ДК наказва ПФК "Локомотив" гр. Пловдив с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

За хвърлени предмети на основание чл.37, ал.1, т. 4, б. А - предложение 1- ДК наказва ПФК "Локомотив" гр. Пловдив с  имуществена санкция в размер на 500 лева.

За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 - ДК наказва ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

По т. 2 от дневния ред - отложено за разглеждане от предишно заседание (б.а. срещата за първенство Левски - ЦСКА от 25 октомври):

За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 - ДК наказва ПФК "ЦСКА" гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

За хвърлени множество предмети на основание чл.37, ал.1, т. 4, б. А -предложение 2 - ДК наказва ПФК "ЦСКА" гр. София с  имуществена санкция в размер на 2000 лева.

На основание чл.34, т. 6 за неспортсменско поведение, ДК наказва Тодор Янчев - пом.треньор на ПФК "ЦСКА" гр. София с една среща лишаване от право да изпълнява функции от името наотбора и глоба в размер на 500 лв.

ДК задължава ПФК "ЦСКА" гр. София да възстанови щетите  нанесени на Нац.стадион "Васил Левски" гр. София съобразно чл. 38, ал.1 от ДП.

За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 - ДК наказва ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева.

За хвърлени предмети с последствия и причинили наранявания на служебно лице на основание чл.37, ал.1, т. 4, б. Б - предложение 1 и на основание чл.37, ал.1, т. 4, б. Б - предложение 2 - ДК наказва ПФК "Левски" гр. София с лишаване от  домакинство за 1 среща и имуществена санкция в размер на 5000 лева. Лишаване от домакинство се заменя със забрана за игра пред публика на основание чл.21, букви А, Б, В и Г.

За навлизане на публика на основание чл.37, ал.1, т. 1, б. Б - предложение 1- ДК наказва ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

За трета санкция лишаване от домакинство в едно първенство на основание чл.37, ал.1, т.8 - ДК наказва ПФК "Левски" гр.София с имуществена санкция в размер на 15000 лв.