Левски повдигна важни въпроси пред БФС

снимка: Булфото

Ръководството на Левски излезе с официална позиция по повод суровото наказание, което Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи на "сините" след мача с Литекс.

Sporta.bg припомня, че клубът от столицата отнесе наказание от два мача без публика и ще играе мачовете си с Черно море и Славия при закрити врати, а освен това ще заплати глоба от 9 хиляди лева. Това не е първо подобно наказание за клуба, който вече домакинства без публика на Ботев (Пловдив).

Вчера привържениците на Левски излязоха с остра декларация срещу ДК и президента на БФС Борислав Михайлов, а днес това правят от клуба. Основен акцент в нея е въпросът кой е допуснал внасянето на бутилки , димки, бомби и ракетина стадиона в Ловеч и къде е вината на клуба.

Освен това от клуба посочват примерите, които показват тенденциозно отншение към "сините" и предлагат да се обмисли варианта гостуващи агитки да не се допускат на мачовете в България, за да няма ексцесии.

Ето и декларацията на Левски:

Ръководството на ПФК Левски изразява своята загриженост относно последните  решения на ДК на БФС. За втори пореден път през този сезон клубът е наказан да не играе пред своята вярна публика. Разбира се, за да се стигне до това има  не една и две причини. Клубът ни винаги се е съобразявал с абсолютно всички изискванията на БФС, относно провеждането на футболни срещи с участието на представителния ни отбор. Винаги сме били коректни платци в договорните си отношения с полицията за охрана на футболните срещи. Прави впечатление, че винаги когато сините гостуват в Ловеч, веднага след това следват тежки наказания за нас. Това се дължи на организацията на отбора – домакин и полицията от гр. Ловеч. За  нас като клуб остана загадка причината, поради която полицията влезе в сектора на нашите фенове на срещата на 24.08.2014 и причини съответните сблъсъци  със зрителите.

КОЙ допусна в сектора да влизат зрители с бутилки , димки, бомби и ракети и къде тук е вината на ПФК Левски и защо винаги  тези неща се случва в Ловеч. Това води до тежки финансови загуби за нас, тъй като не е тайна, че във вътрешното ни първенство се забелязва неприятна и тревожна тенденция към намаляване на посещаемостта на футболни мачове, липса на рекламодатели, слаби приходи от телевизионни права, което води до сериозни загуби за клубовете. Често пъти се случва, така че, други отбори причинили подобни щети и провинения се наказват по съвсем друг начин, или въобще не следва санкция към тях. Изразяваме нашето учудване , загриженост и справедливо възмущение относно отношението на дисциплинарната комисия към БФС и затова как за едни клубове наказанията са едни, а за други съвсем други.

Ако тази тенденция не се промени в близко бъдеще ПФК Левски ще предложи на БФС на мачовете от вътрешното първенство да не присъстват фенове на противниковите отбори, (по примера на Гърция), за да се намалят до минимум проблемите между фенове и полиция. Последният ярък пример в това отношение бе вечното дерби, в което организаторите на мача – БФС, полиция и отбора домакин допуснаха присъствието на крайни ултраси  на домакините  в сектор А, зона която съвсем доскоро се считаше за най-сигурната на стадиона. Знаем какво се случи по време на мача, как бе застрашено здравето не само на  зрителите  в сектора, но и на служебните и длъжностни лица в този мач – оказана бе медицинска помощ на фотограф.

И какво бе наказанието за провинилите се - никой нищо ни чул ни видял и не описал. Със сигурност нямаше наказание, да се играе на закрити врати.

В Ловеч с хвърлена бутилка от трибуните бе ударен вратаря на Берое и отново никой ни чул ни видял и (ТВ 7 го показа няколко пъти ) - наказан бе вратаря. Докога, за едни може, а за други не! Явно за отборите с представители в Изпълкома на БФС са валидни едни правила , а за другите – цялата строгост на закона. Удобно нали ! Но, когато в националните отбори играят по 5-6 футболисти  на ПФК Левски, е гордост за БФС или?

Бихме искали да информираме синята общественост, че Ръководството на клуба изпрати и писмо до президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов с конкретни предложения за решаване на всички тези наболели проблеми.

Искрено се надяваме Ръководството на БФС да вземе необходимите мерки и да се престане с несправедливите и тенденциозни решения на ДК спрямо най-големия български клуб, или ще бъдем принудени да предприемем действия, с които да защитим името, честта и достойнството на ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ „ ЛЕВСКИ” и милионите ни верни привърженици..

Ръководство на ПФК Левски