Епизод пореден: Вечното дерби отново превзема българския футбол

снимка: Булфото

Ето, че с идването на "фаталния" 13-и кръг на българската "А" група, настана време и за поредното издание на Вечното дерби между ЦСКА и Левски.

 

"Армейците" са символичен домакин на националния стадион "Васил Левски", като воденият от Стойчо Младенов състав ще търси реванш за драматичното поражение с 1:2 напролет. Тогава сблъсъкът вървеше към равенство, преди вече прокуденият от "Герена" Жоао Силва да взриви сектор "Б" с победно попадение в последните секунди. Големият мач е днес от 16.00 часа и ще бъде предаван пряко в ефира на TV7.


Много неща вече са различни и в двата лагера. Както ЦСКА, така и Левски са с нови (или не дотам нови) треньори - Стойчо Младенов и Антони Здравков, като в селекциите на двата клуба има и много нови попълнения. При "червените" промяната изглежда още по-мащабна и с оглед на променената собственост на клуба, като за първи път от доста време насам, ЦСКА излиза във Вечното дерби без "Титан" като собственик на клуба.


Може да се каже, че в последните месеци двата клуба преминаха през различни контрасти. ЦСКА стартира тежко новия сезон, като "армейците" сглобяваха отбор в движение, а Стойчо Младенов трябваше да работи дори без проведена лятна подготовка. С течение на времето обаче "армейците" започнаха да навлизат във форма, за което свидетелства и четвъртото място във временното класиране, гарнирано с пет поредни победи в първенството.


Съвсем различна е ситуацията на "Герена". Левски стартира кампанията с високи амбиции, след като вече уволненият Николай Митов проведе скъпа лятна подготовка на австрийска земя. Срамното отпадане от казахстанския Иртиш обаче нажежи обстановката на "Герена", като последваха куп лоши резултати и уволнението на още един специалист - Славиша Йоканович, за да се стигне до цирка с Ивайло Петев и напускането на две от най-силните фигури на "Герена" - Наско Сираков и Иво Тонев.


Гледайки ситуацията отстрани, изглежда така, че обстановката на "Българска армия" е по-спокойна, въпреки многото информации за забавени плащания и финансови проблеми. Истината обаче е, че спортно-технически ЦСКА върви добре, а Стойчо Младенов сякаш успя да напипа правилната вакса. "Червените" са с куп нови футболисти, но усилената работа на Екзекутора вече дава резултати.


Трудно е да се прогнозира как ще изглежда Левски след поредната треньорска рокада. Антони Здравков познава добре обстановката на "Герена", но трудно можем да приемем разгрома с 5:0 над Пирин (ГД) като показател за състоянието на отбора. "Сините" разгромиха същия този съперник и под ръководството на Йоканович, който вече е вън от клуба. Дали Левски ще бъде психически смазан от цирковете на "Герена" или напротив - тимът ще се вдигне в най-подходящия за това момент, предстои да видим след броени часове.


Съставите


Абсолютният титуляр Томаш Черни би трябвало да получи доверието на Младенов под рамката на вратата, докато Валентин Илиев, Апостол Попов и Джаксън Менди са сигурни в отбрана. Екзекутора ще избира между Венци Василев и Жереми Фо-Поре за последното свободно място в защита.

 

Бразилецът Марсиньо блесна с феноменално попадение в последното издание на Дербито


Ветеранът Тодор Янчев и младият Ивайло Чочев се очаква да стартират в средната линия, докато Неманя Милисавлевич и Марсиньо заемат места на двата фланга. Емил Гъргоров ще заеме обичайното си място в предни позиции, помагайки на изнесения по-напред таран. Нищо чудно това да бъде гигантът Мамади Сидибе, който се възстанови успешно от контузия и би трябвало да оглави атаката на ЦСКА.


Имайки предвид, че Левски е с нов треньор начело, то изборът на Антони Здравков за титулярни единадесет представлява сериозен интерес. Срещу Пирин (ГД) специалистът върна Пламен Илиев на вратата, докато Славиша Йоканович предпочиташе новото попълнение от Хърватия Горан Блажевич.

 

Гари Родригес ще бъде сред основните опасности за вратата на "червените"


Няма да е изненадващо, ако реабилитираният Дъстли Мюлдер отново стартира като титуляр, докато Нуно Пинто и Орлин Старокин ще си оспорват позицията на ляв бек. Йордан Милиев и Алехандро Перес би трябвало да оформят двойка централни защитници. Имайки предвид физическите размери на Мамади Сидибе, нищо чудно испанецът да следи отблизо движението на малиеца.


Най-вероятно Тони Здравков ще заложи на опитните Станислав Ангелов и Владимир Гаджев в средната линия, а Мирослав Иванов ще оперира малко по-напред. Гари Родригес и Ларсен Туре би трябвало да започнат на двата фланга, действайки в близост до централния нападател Цветан Генков.  Би било смело решение, ако Здравков гласува доверие на тийнейджъра Антонио Вутов от първата минута на Дербито.