Левски поиска оставката на съдийската комисия

снимка: lap.bg

Ръководството на Левски изрази бурно негодуванието си спрямо поредните скандални съдийски решения в родния футбол. "Сините", в лицето на изпълнителния си директор Красимир Иванов, изпратиха официално писмо до председателя на Съдийската комисия Петър Петров, в което изразяват остро недоволството си от факта, че "битката за титлата на българския шампионат явно се е изместила от футболния терен в ръцете на съдийската комисия на БФС". 

От 26-кратните шампиони дадоха за пример скандалната дузпа за Лудогорец срещу Септември, както и гола с ръка на Фернандо Каранга в мрежата на Дунав.

Предлагаме ви пълния текст на писмото без редакторска намеса:

До:
Петър Петров
Председател на съдийската комисия
БФС 
Копие до:
Борислав Михайлов
Президент
БФС 
 
6 март 2018 година
 
Уважаеми г-н Петров, 

Обръщам се към Вас от името на ПФК „Левски“, за да изразя огорчение и разочарование от съдийството в изминалия кръг на ППЛ. По-конкретно да изкажа възмущението си, че битката за титлата на българския шампионат явно се е изместила от футболния терен в ръцете на съдийската комисия на БФС.
Отсъдена несъществуваща дузпа в последните секунди подарява победата на Лудогорец. Гол с ръка, спестен червен картон и дузпа бележат успеха на цска-софия. Коренно различни решения в еднакви ситуации, но според отборите, които играят. 

Това ли са новините, от които българският футбол се нуждае? Това ли са действията, с които се надяваме да привлечем хиляди по нашите стадиони? Може ли съдия Георги Кабаков след като беше наказан на четвъртфинала за Купата на България между Лудугорец и цска-софия, в първия си мач след наказание отново да е съдия в мач на цска-софия? Спомняте ли си, че съдията Георги Йорданов беше изваден от съдийството за правилно съдийско решение в идентична ситуация в мача Левски – Литекс през декември 2015 година? 

Имат ли нужда младите български футболисти да виждат в редиците на отборите, претендиращи за титлата, футболисти, които демонстрират нагло поведение и вяра в това, че победа им е гарантирана? Как можем да позволим да оставим незабелязано поругаването на футболните правила и арогантно отношение към противниковите състезатели? Можем ли да похвалим тези, които бият и след това се крият, окрилени от обгърналото ги усещане за безнаказаност? 

Не виждаме ли, че всеки подминат случай на проявено безпардонно насилие на терена води след себе си други по-шокиращи прояви? За съжаление, ние също констатираме, че съдийските действия на терените произтичат от съдийски назначения, които будят съмнение и подозрение. Моралът в съдийството е в сериозен упадък. 

Избягването на налагане на сериозни наказания подхранва плевелите, които задушават нашия футбол. Време е БФС да даде пример и да застане на страната на справедливия футбол, да осигури феърплей и да покаже, че футболните спорове се решават единствено на терена. Не на паркинги, на срещи на четири очи или в тъмни канцеларии. Защото бездействието в тази насока лепва мръсно петно върху българския футбол и поражда омерзение към играта, която всички обичат. 

От името на нашия клуб настоятелно изискваме незабавни, твърди и ясни промени в българското футболно съдийство. Ние сме готови да протегнем ръка на всички, които са готови да застанат зад тази кауза в името на развитието на любимата игра. Време е БФС да покаже, че разбира, че щом наказва с глоби клубовете, когато техните привърженици ругаят по адрес на футболната централа, трябва да покаже също, че е готов да изреже до край тумора в българското съдийство. Време е за незабавна оставка на цялата съдийска комисия и вашата като неин председател. 

С уважение:
Красимир Иванов 
Изпълнителен деректор на ПФК Левски