Левски Лукойл триумфира с Купата на България по баскетбол

Левски Лукойл грабна Купата на България по баскетбол за мъже, след като победи Берое със 70:61 на финала в Панагюрище пред около 2000 зрители. Двубоят премина през доста обрати и драми и като цяло бе много напрегнат и зрелищен, въпреки огромния брой грешки и неточности в стрелбата и на двата отбора. Грешките на Берое бяха повече - общо 28 и това бе една от причините за загубата.

След равностойна първа четвърт, спечелена от Берое с 1 точка, сините дръпнаха с 13 точки до почивката, позволявайки на съперника да отбележи само 5 във втората част. След това разликата набъбна още повече, но Берое се вдигна на невероятен щурм и успя да стопи пасива си на 5 точки преди последнаа решителна четвърт. В нея старозагорци дори поведоха с точка 6 минети преди края, но след това допуснаа няколко грешни решения в атака и Левски Лукойл отново излезе напред, спечелвайки отново Купата след 2014 година.

И двата отбора стреляха ужасно от тройката /15 процента за победителите и 25 за Берое/ и пропуснаха доста лесни кошове. Процентът на Левски Лукойл от линията за наказателни удари почти през целия мач се движеше около 50-те, чак в края шампионите оправиха мерника и това се оказа решаващо за победата им.

Христо Захариев вкара 15 точки плюс 10 борби, Божидар Аврамов завърши със 17 точки и 8 асистенции и грабна приза за номер 1 на турнира. Деян Иванов добави 11 точки за Левски Лукойл. Конър Франкамп с 21 точки и 9 борби бе най-добър за Берое, Александър Янев реализира 14 точки.