Легендата Себастиен Льоб се завръща с DS 3 WRC

снимка: БТА/AP

Марката DS ще вземе участие в Световния рали шампионат (WRC) през 2015 г. и ще бъде в центъра на вниманието още в първия манш.

Деветкратен световен шампион и седемкратен победител на Рали Монте Карло, екипът Себастиен Льоб и Даниел Елена ще застане зад волана на един от двата официални автомобила DS 3 WRC.

Утвърдена от юни 2014 г. като премиум марката на групата PSA, DS продължава да пише изпъстрената с осем титли при конструкторите история, започнала преди повече от десет години със Ситроен и застава на старта на Световния рали шампионат за 2015 година.

Марката ще бъде представена от модела DS 3 WRC, в който са приложени значителни технически подобрения. С две световни титли и 23 победи, DS 3 WRC разполага с най-богатата колекция трофеи сред моделите, които в момента участват във WRC. От Швеция до Австралия като се премине през Аржентина, WRC без съмнение е най-голямото предизвикателство в съвременния автомобилен спорт, заради разнообразието на терените и на климатичните условия.

Митичното състезание, Рали Монте Карло (19-25 януари) ще открие календара в югоизточна Франция. Двата официални автомобила DS 3 WRC ще бъдат управлявани от Крис Мийк / Пол Нейгъл – екипаж, който вече е сигурен за целия сезон – и една добре известна двойка, която отново се завръща.

Видни специалисти в това рали, което са печелили вече седем пъти, Себастиен Льоб и Даниел Елена ще приемат предизвикателството да се завърнат в тeзи състезания, повече от година след края на съвместната им кариера.

Често непредвидимото, заради метеорологичните условия, Рали Монте Карло ще позволи на френско-монакската двойка да приложи в действие огромния си опит. Едновременно скромни и ентусиазирани при споменаването на това предизвикателство, Себ и Даниел безспорно ще очароват многобройните фенове, които очакваха това завръщане.

Ето и какво споделиха главните действащи лица от DS

Ив Бонфон, генерален директор на марката DS: "След Световното Автомобилно изложение и Рали Франция, цветовете на DS 3 WRC се промениха, за да подготвят смяната на идентичността на екипажа, който ще вземе участие във WRC, естествено с неизменната подкрепа на нашите партньори Тотал и Абу Даби. Автомобилният спорт е една възможност да наложим DS като Марка. След 23 победи, DS 3 WRC ще продължи по този път, за да покаже цветовете на DS по целия свят."

Ив Матон, директор на Citroën Racing: "За екипажите е гордост да участват в състезанието с една нова Марка. И когато днес съобщих, че Себастиен Льоб и Даниел Елена също ще участват с DS 3 WRC в Рали Монте Карло, ентусиазмът достигна своя връх! Със седемте си победи, Себ и Даниел безспорно са най-големите специалисти в това състезание и аз съм сигурен, че ще се покажат абсолютно на ниво."

Себастиен Льоб: "Трябва да кажа, че не се поколебах и за миг, когато ми предложиха да открия Световния Рали Шампионат за 2015 г. зад волана на DS 3 WRC. За мен и Даниел Монте Карло е едно от любимите ни състезания. Красивите пътища, "играта на покер" при избора на гуми, празничната атмосфера, която цари сред публиката: нетърпеливи сме да преоткрием всичко това!

Освен това, за нас е чест да бъдем заедно с DS в тази нова страница от нейната история. С DS 3 WRC, "малкият болид", както го нарекох още, когато се появи за пръв път, имам много добри спомени; надявам се, че Монте Карло 2015 също ще ми остави хубави спомени. Естествено, това е едно лично предизвикателство за мен, понеже не съм участвал в тази дисциплина вече повече от година.

След няколко дни аз ще участвам в Рали дю Вар и това ще ми позволи да установя отново контакт с този автомобил. След това, успях да намеря малко свободно време, в което да участвам в тестовете. В периода между двата сезона на FIA WTCC, съм изключително очарован от възможността да се завърна в голямото рали семейство!"