Легендарният снукър треньор Алън Триг за играта и талантите в България

Алън Триг е едно от най-големите имена в световния снукър. Той е бивш професионален играч, който прекратява своята кариера поради няколко инцидента, но остава близо до любимата си игра като един от най-великите треньори.

 

Англичанинът е вече 46 години в снукъра и е бил треньор на най-големите играчи, повечето от които имаме удоволствието да наблюдаваме на най-силните европейски и световни турнири.

 

Алън Триг е специален гост, както и участник на европейския шампионат по снукър, който се провежда в хотел „Принцес" в София. В специално интервю за sporta.bg той говори за миналото си, постиженията си и за любимото си място в България. Освен това сподели мнението си и за развитието на българския снукър, отличавайки най-вече най-добрият български играч и талант Георги Величков.

 

Вижте тук и интервюто с шефа на федерацията Олег Велинов за евентуалното домакинство на България на голям световен турнир.

 

 

 

Здравейте, г-н Триг. Нека започнем първо с това кой сте Вие и как започнахте да се занимавате със снукър?

 

О, ми не знам дали имате достатъчно лента (Смее се). Баща ми и дядо ми са се занимавали със снукър. Имам двама по-големи братя, които се провалиха в опита си да играят и аз бях последната надежда в семейството. Майка ми работеше в клуб и вместо да наема бавачка, която да ме гледа, ме взимаше с нея на работа и ме слагаше на снукър масата, за да си играя с големите топки за игра. Когато бях на 2 години играех на еднометрова маса, две години по-късно на двуметрова, а когато навърших 6 години вече можех да играя на стандартна маса, така че от дете се занимавам с тази игра. Аз съм бивш професионален играч, играя и практикувам снукър от около 46 години, треньор съм от 35 години. Имам диплома по психология и в момента пиша дисертацията си за придобиване на докторска степен тази година. Имам диплома по физиология и нутрициология (наука за храненето). Синът ми е доктор, дъщеря ми е детски психолог, така че ако аз нямам нужните отговори, то те ги имат.

 

Освен треньор Вие сте били и играч?

 

Бях най-добрият аматьор в света през 1989 и 1990 година. Станах професионалист през 1991г., но заради 2 тежки инцидента се наложи да прекратя кариерата си като професионалист. Преди това всички ми предсказваха страхотно бъдеще, че съм роден да бъда велик, че ще спечеля световното първенство, но това така и не стана. Затова реших да продължа да съм треньор.

 

Продължили сте с треньорската професия, бихте ли ми казал кои са най-известните снукър играчи, които сте тренирали?

 

Най-лесният начин да обясня кои играчи съм тренирал е да погледнете първите 16 в световната ранглиста. Или съм тренирал тях, или съм наставлявал техните треньори. Толкова е просто, тренирал съм всички (смее се.).

 

Страхотно. Тогава какво можете да ни кажете за Рони О'Съливан? Тук в България е доста популярен и всички свързват снукъра с него.

 

Рони е невероятен играч и много, много голям талант. Той няма нужда от това някой да го тренира. Понякога се нуждае от психологическа оценка, нуждае се от помощ от психологическа гледна точка, затова му помагам от време на време. Но физически е невъзможно да тренираш някой, който е толкова добър.


В България ще останете още няколко седмици. Каква е вашата програма тук? Освен това да Ви попитам за мнението Ви относно българските играчи?

 

Да, ще остана още две седмици. Ще видя играчите тук през тази седмица. Мисля, че имат 3-4 момчета с голям потенциал, като от тях бих искал да отлича Георги (Георги Величков). Наблюдавал съм го, неговата техника е феноменална, много е уверен, уважава играта, има желание да се учи и наистина иска да играе на върха на възможностите си. Много е лесно да обучаваш такъв тип хора. Той е много наивен и това е всичко, което мога да кажа. Той е нов за играта, не е играл дълго време, все още не знае какви удари да търси, така че това ще е моята работа. Ще го науча да играе още по-добре. Надявам се, със съдействието на Олег, да го заведа да играе в Q-school в Англия, където може да се подготвя на професионално ниво. Мисля, че няма да успее да се класира, но със сигурност ще научи много полезни неща от престоя си там. Има и няколко други играчи, които също са добри. Определено имате добро бъдеще.

 

Ще проведете треньорска седмица тук, какво ще представлява тя?

 

Ще използвам всичките си възможности, за да предам всичко, което умея. Няма да говоря само за снукъра, а за всичко, което мога да предам на треньорите тук.

 

Да оставим снукъра на страна. Да ви попитам какви са ви впечатленията от България, за кой път сте тук?

 

В България съм за 15-и път. Притежавах малък бизнес в Бургас. Занимавах се с недвижими имоти, основно с покупка и продажба на къщи. Харесвам много България, а любимото ми място е Несебър. По принцип много се интересувам от история и съм запленен от историята на Черно море. Бил съм в навсякъде по Черно море - Русия, Турция, Украйна, България и буквално съм обиколил и изучил всяка част от него. Определено Несебър е едно от любимите ми места изобщо.


Благодаря Ви много за интервюто. Надяваме се с Вашата подкрепа България да има много добър професионален играч.

 

Не виждам защо не. Потенциалът и ентусиазмът са налице, надявам се да намерим играчите, които могат да осъществят това.