Латвала поведе в рали Финландия

снимка: БТА/AP

Яри-Мати Латвала поведе във временното класиране на над рали Финландия след петъчните отсечки от осмия кръг на Световния шампионат по автомобилизъм (WRC).

Местният пилот, със състезателната версия на Фолксваген Поло, завърши на първо място във втория от общо четири етапа в скандинавската страна и с това изгради аванс от 19.7 секунди срещу британеца Крис Мийки със Ситроен.

"Поехме много сериозни рискове и в нито един момент не намалихме скоростта. Аз обаче се чувствах доста комфортно на седалката и имах много добро предчувствие за втория етап от надпреварата. Обикновено давам най-доброто от себе си в състезанията, а днес не се случи нещо по-различно от това", каза Латвала за официалния уебсайт на WRC след победата на домашна почва.

Финландският пилот на Фолксваген се размина с ужасна катастрофа още сутринта, след като неговият автомобил пропадна за кратко в малък канал.

Това позволи на Мийки да го настигне, но британецът така и не успя да стигне до пълния триумф във втория етап. Той остана втори, а на 1.6 секунди зад него се класира световния шампион Себастиан Ожие.

"Следобедът беше много лош, но аз все пак съм доволен, че завърших успешно етапа", обясни Мийки в петък вечер.