Лам не мисли да се отказва през 2018

снимка: БТА/AP

Филип Лам направи изненадващо изказване, като заяви, че може и да промени мнението си и да не прекрати кариерата си през 2018 година.

Капитанът на Байерн (Мюнхен), който прекрати кариерата си в националния отбор на Германия, след като успя да спечели Световното първенство през 2014, подписа договор за 4 години с баварците, като това щеше да бъде и последният му договор в кариерата.

Но сега германецът е решил да не обръща гръб на футбола и да продължи да играе и след като договорът му изтече.

„Когато поднових договорът си, смятах че той ще бъде последният договор, който подписвам като футболист“, започна Филип Лам пред Goal.com. “Но не мога да изключа и това, че през 2018 година може да кажа, че се чувствам добре, че съм здрав и че искам да играя още една година. Това е съвсем възможно.

В същото време си давам сметка, че тогава ще бъда на 34 години и когато не става въпрос за някакъв средняшки отбор, а за Байерн (Мюнхен), тим който иска да се представя по възможно най-добрия начин във всяко възможно първенство съм наясно, че на тази възраст никак няма да ми бъде лесно да се представям на топ ниво за моя отбор.

Байерн пък напоследък е критикуван поради прекалено атакуващия стил, който е налаган от Пеп Гуардиола. Според мнозина именно това е причината за загубата на баварците с 4:1 от Волфсбург. Лам обаче е твърдо зад треньора си и твърди, че тактиката му не е рискова.

„Тези спорове са абсолютно ненужни“, добави той. „През първите 17 мача и в края на миналия сезон постоянно бяхме хвалени за начина, по който играем.

Тактиката му работи много добре вече 18 месеца и има само някои малки изключения.

Имаме проблеми, само когато някой от съотборниците ми не се придържа към стратегията на отбора. Ако това се случи едновременно на няколко футболисти, както се случи срещу Волфсбург, се получават такива неприятни резултати.

Не мисля, че рискуваме толкова много. Разбира се, че може да изчакваме и да се браним през повечето време, но това няма да е никак добре за окото на зрителя. По-добре да притежаваш топката, отколкото да тичаш по нея.

Нашата отборна сила през последните 18 месеца и старанието ни, ни позволява да си връщаме топката обратно много бързо и да продължаваме да разиграваме. След мачовете, които бяха веднага след зимната пауза, се представихме по-слабо, защото бяхме позагубили част от качеството и инерцията, която бяхме набрали.“

Лам коментира и спечелването на Световното първенство от Германия и заяви, че нощта, в която е вдигнал купата над главата си е била и най-щастливата нощ в живота му.

„Първата ми мисъл, след като чух последния съдийски сигнал, беше: най-накрая всичко свърши! Борихме се до последния съдийски сигнал и направихме всичко възможно това да стане реалност. Този един час и половина беше най-добрият в моя живот.

Започнахме да празнуваме с феновете и всички ни прегръщаха и поздравяваха. След това да се качиш по стълбите до мястото за награждаване, да получиш своя медал и да вдигнеш Световната купа над главата си, всико това беше толкова специално“, завърши интервюто си за Goal.com Филип Лам.