Кутровски: Гордея се, че играя за България

снимка: bgtennis.bg

Димитър Кутровски се завърна в националния отбор на България по тенис за купа "Дейвис" след 2-годишщно наказание заради допинг и вчера беше близо до победата срещу 36-ия в света Ярко Ниеминен при гостуването на Финландия в Хелзинки.

Кутровски поведе с 2:1 сета, но допусна обрат, с което домакините в крайна сметка спечелиха двубоя с 3:2 и елиминираха "трикольорите" в първия кръг на втора група в зона Европа/Африка. Така през април българите ще гостуват на Гърция в плейоф за оставане в групата.

26-годишният софиянец даде интервю за официалния сайт на БФТ.

- Дими, ти изигра голям мач за България и беше на крачка от успех срещу Ярко Ниеминен - номер 36 в света. Поведе с 2-1, изигра 5 сета. Какви са първите мисли, които напират в теб?

- Малко нещастно се чувствам, че загубих днес. След такъв мач се питам какво можех да направя по-добре?! Продължаваме напред и гледаме към следващия мач с Гърция.

- Къде според теб беше ключът за успех днес?

- След като поведох с 2-1 сета срещу Ярко Ниеминен, може би ключови се оказаха първите 2-3 гейма в 4-ия и 5-ия сет. Имах геймболи и ако бях по-агресивен, може би щях да постигна повече. Но определено в тези моменти Ярко Ниеминен игра добре и не ми позволи да реализирам повече от постигнатото. За мен това бе първи мач в 5 сета и то срещу много труден съперник.

- Ти се завърна в отбора на България за Купа Дейвис след 2-годишно наказание. Как се почувства?

- Благодарен съм на Българската федерация по тенис и лично на президента Стефан Цветков за доверието и подкрепата във всичко, която ми оказаха за завръщане в тениса. Благодарен съм и на капитана Тодор Енев за поканата да бъда отново част от националния отбор на България. За мен това е голяма чест. Гордея се че съм българин.

- Изигра 3 мача и общо 12 сета при гостуването в Хелзинки. Постигна победа в първия ден. С Тихомир Грозданов изигра 4 сета в мача на двойки и 5 сета битка срещу Ярко Ниеминен. Как чувстваш твоята игра?

- Чувствам се добре. След всеки изигран мач анализирам представянето си и подобрявам играта си. Мисля че влизам във все по-добра форма, което ме изпълва с оптимизъм.

- Идва мач срещу Гърция за Купа Дейвис. Какви са първите емоции, след като разбрахте срещу кого се изправяте?

- Много мотивирани сме за мача срещу Гърция. Ще се радвам много ако успеем да ги преодолеем.

- Какви са настроенията в отбора?

- Много съм доволен от отношенията и атмосферата в отбора, която създават момчетата, капитана и федерацията. Цари много приятна отборна атмосфера. Приятно ми е да съм отново в националния отбор на България. В него чувствам че има добра вибрация. Всичко трепти с една честота. Действаме като едно цяло.

- Какви са твоите планове за възстановяване и подготовка?

- Заминавам за САЩ, където от този петък ще участвам на турнира в Мемфис. След това ще играя в Делрей Бийч.