Куп легенди в Мача на мира на папа Франциск

галерия:

снимка: БТА/AP

Диего Марадона, Джанлуиджи Буфон и Роберто Баджо се изправиха снощи на Олимпийския стадион в Рим срещу Давид Трезеге, Хавиер Санети и Алесандро Дел Пиеро в "мача на мира между религиите", организиран по инициатива на папа Франциск, за да насочи вниманието към нуждата от премахване на религиозната и културната дискриминация, съобщи Франс прес.

"Никой не бива да играе само за себе си", поиска папата от играчите преди началото на мача във видеообръщение от Ватикана. На стадиона, макар и полупълен, емоциите бяха силни.

Мачът завърши с резултат 6:3, като екипът на Марадона, Баджо и Буфон падна от отбора на Дел Пиеро, Трезеге и Санети. Победителите получиха наградата - посребрена маслинова клонка. Като завършек на вечерта играчите прочетоха кратко послание за мир на осем езика.

"Имаме нужда от мир, и това важи за целия свят", заяви "Златното момче" Марадона. Неуморим за своите 53 години, той игра и през двете полувремена и беше звездата на вечерта. Срещата беше излъчвана за цял свят от италианската телевизия РАИ. Смята се, че папата не е проследил мача, тъй като не гледа телевизия.

Аржентинската певица и актриса Мартина Стоесел изпя "Имеджин" на Джон Ленън. След това представители на всички религии посадиха в голяма бяла саксия маслиново дърво - символ на мира, както беше препоръчал папа Франциск. Общо на стадиона присъстваха около 50 играчи от различни религии, включително десетина бивши футболисти като Марадона.

Вчера следобед папа Франциск им изнесе проповед във Ватикана за "универсалните ценности", надхвърляща религията и различията. Без да споменава за многобройните въоръжени конфликти, които понякога се дължат на религиозни вражди, Франциск подчерта възможността вярващите да "запазят идентичността си" в спорта.

"Религията трябва да бъде проводник на мира, не на омразата", подчерта папата. Той поздрави играчите един по един, след което доброволно позира за снимка с тях, държейки топка.

Диего Марадона пристигна във Ватикана, съпроводен от трийсетина души, криейки лицето си с тъмни очила. Той подари на своя сънародник риза с цветовете на аржентинското знаме и го прегърна.

"Имаме голям папа. Това ме изпълва с гордост, както и всички аржентинци, защото е човечен, можеш да го докоснеш, да го прегърнеш. На другия (Йоан Павел Втори) трябваше да целувам пръстена", заяви той пред аржентинска телевизия. Мачът беше организиран от друг аржентинтинец, Хавиер Санети, ревностен католик.

Идеята му хрумнала след среща с папа Франциск през 2013 година. Играчите трябваше да подпишат декларация, че се придържат към ценностите на мира, религиозната толерантност и диалога.

Присъствието на играчи от Израел обаче накара египтянина Мохамед Абутрика да се откаже, защото отказа да играе с "ционисти". Новият селекционер на аржентинския национален отбор Херардо Мартино, известен като "Тата", и треньорът на Арсенал - Арсен Венгер съставиха двата екипа.

Събраните от събитието средства ще бъдат изпратени на избрания от папата фонд за подкрепа на деца в неравностойно положение "Алтернатива за живот" в Буенос Айрес, посочва БТА.