Петте големи триумфа на Кубрат Пулев

галерия:

снимка: ARD

Гордостта на българския бокс Кубрат Пулев все още очаква да научи името на следващия си съперник, като софиянецът ще се качи на ринга за своя 19-и мач при професионалистите на 14 декември в Германия.

Вчера се появи информация, че следващият опонент на Кобрата ще бъде чехът Ондрей Пала, но в последствие самият Кубрат опроверга слуховете за това. Ондрей Пала има насрочен мач с Дерек Чизора след само осем дни, което и прави невъзможно излизането му срещу Кубрат Пулев две седмици по-късно.

Кубрат Пулев записа своя дебют при професионалистите на 19 септември 2009 година, когато с технически нокаут победи румънеца Флориан Бенке и започна успешно участието си на високата сцена.

В следващите 12 месеца българинът изигра още цели седем мача, превръщайки се в един от най-активните боксьори в тежка категория за този период от време. Още в третия си двубой Кубрат Пулев се изправи срешу нигериеца Гбенга Олокун, който може да се похвали с победа над бившия световен шампион Леймън Брюстър, а мачовете със Зак Пейдж, Мат Скелтън и Доминик Гуин започнаха да привличат вниманието на фенове и специалисти.

4046498

Кубрат Пулев преди мача си с Александър Димитренко, донесъл му европейската титла в тежка категория

Първият си голям пробив Кубрат Пулев осъществи на 22 октомври 2011 година, когато Кобрата спечели и първия си шампионски пояс. Софиянецът надделя в 12 рунда над американеца Травис Уолкър, с което и спечели междуконтиненталната титла на IBF.

Последва успешна защита срещу коравия британец Майкъл Спрот, преди да се стигне и до следващия голям момент в кариерата на Пулев. На 5 май 2012 Кобрата спечели и европейската титла в тежка категория, която в последствие защити успешно срещу гиганта от Беларус Александър Устинов. През месец август тази година Пулев постигна и най-голямата си победа до момента, побеждавайки един от най-класните боксьори в дивизията – Тони Томпсън. Успех, който му осигури и статут на претендент №1 на Международната боксова федерация за титлата на Владимир Кличко.

И докато Кубрат Пулев очаква да научи името на своя 19-и поред съперник, ето и своеобразен Топ 5 на най-големите победи на българина до момент

5. Ударът в тялото, който повали Бедфордската мечка

На 30 януари 2010 година Кубрат Пулев изигра своя едва пети мач при професионалистите, а промоутърите от „Зауерланд“ ясно показаха, че не възнамеряват да губят време в развитието на българина.

Тогава срещу него се изправи бившият претендент за световната титла Мат Скелтън, познат още като „Бедфордската мечка“. Разполагащ с ръст от около 190 сантиметра и масивна физика, британецът със сигурност представлява сериозен тест за всеки един прохождащ боксьор.

Претендент за световната титла на Руслан Чагаев през 2008 година, Мат Скелтън бе повален от Кобрата в разстояние на само четири рунда. Това се случи след мълниеносен удар в тялото, който постави огромния британец на колене.

4. Травис Уолкър и първата гладиаторска битка

През месец октомври 2011 година Кубрат Пулев спечели междуконтиненталната титла на IBF, изигравайки и първия си 12-рундов мач до този момент.

Срещу българина се изправи друго вече утвърдено име в тежка категория - Травис Уолкър от САЩ, като може да се каже, че това бе и първото "бойно кръщене" на Кобрата до момента.

Софиянецът спечели категорично срещата по точки, но понасяйки и някои наистина тежки удари от страна на своя съперник. Пулев обаче показа характер на победител и завоюва първи пояс в кариерата си.

3. Триумфът над Димитренко и покоряването на Европа

На 5 май 2012 Кубрат Пулев написа нова страница в историята на българския бокс, печелейки и европейската титла в тежка категория.

Кобрата преодоля изоставането си по отношение на ръста срещу Александър Димитренко и буквално отказа украинеца с немски паспорт от мача. В 11-ия рунд Димитренко бе повален с ляв прав от ръкавицата на Пулев, като в него вече нямаше останали сили, за да продължи двубоя.

2. Кубрат срещу Голиат или екзекуцията на Устинов

На 29 септември 2012 година Кубрат Пулев осъществи първа защита на европейската си титла, а съперникът му бе още по-сериозен на размери и от предишния му.

Гигантът от Беларус Александър Устинов бе с цели 25 килограма по-тежък от българина, като налице бе и превъзходство по отношение на ръста. Това обаче далеч не уплаши Кубрат, който в течение на 11 рунда не спря да обработва съперника си със своя превъзходен ляв прав.

Подобно на двубоя с Травис Уолкър, и този път Пулев получи някои тежки удари, но реагира отлично и не позволи да изпадне в тежка ситуация.

1. Укротяването на Тигъра и финалната стъпка към мечтата "Кличко"

През месец август Кубрат Пулев се изправи пред най-голямото си предизвикателство до момента. Негов съперник в Шверин бе ветеранът от САЩ Тони "Тигъра" Томпсън, който несъмнено бе и най-класният боксьор, изправял се срещу Кобрата до момента.

През 2013 година Томпсън демонстрира удивителна форма, записвайки два крайно впечатляващи нокаута над един от големите таланти на Великобритания Дейвид Прайс.

Сблъсъкът в Шверин стартира равностойно, като двамата боксьори показаха уменията си с разменено надмощие. Във финалните рундове обаче силите на Тигъра привършиха, а Кубрат Пулев уверено завърши двубоя, печелейки категорично по точки. С това Пулев си гарантира и статут на претендент №1 за титлата на Владимир Кличко във версия Международна боксова федерация (IBF).