Кървави сблъсъци на протестите в Пловдив

галерия:

снимка: Булфото

Много неприятни сблъсъци са се разиграли на големият протест против връщането на "Куршум джамия" на Главното мюфтийство.

Протестът прерасна в кървави сблъсъци с полицията, а на демонстрацията присъстваха много футболни фенове от цялата страна.

Стълкновенията избухнаха между протестиращи и полицаи в центъра на Пловдив, близо до централата на ДПС в града. Има данни за 5-ма ранени и един арестуван.

Сбиването е станало на бул. "Цар Борис III Обединител" между тунела и кръстовището на "Чифте баня".

4065712

Булевардът беше блокиран и за кратко настана хаос - участници в протестното шествие са разбили магазин за вестници и цигари. Павета и камъни са хвърлени и към полицаите. Арестуван е един младеж, а друг ранен в главата и откаран с линейка.

Сериозни щети са нанесени на Джумая джамия - изпочупени са прозорци, а надписът на съседна сладкарница беше запален. Наложи се кордон с пет реда полицаи да изблъска протестиращите.

По-рано днес хиляди протестиращи, сред които футболни фенове от цялата страна и жители на Пловдив, Карлово, Сопот и други градове, се събраха отново пред Съдебната палата в Пловдив на организиран протест срещу искането на мюфтийството да се възстанови собствеността върху вакъфските имоти в България.

Полицаите успяха да разделят протестиращите на групи и те постепенно се разпръснаха.

4065711