„Крусибъл“ зове: Всички 16 жертви на „проклятието“ (ВИДЕО)

снимка: БТА/XINHUA

Световният шампион по снукър Марк Селби бе елиминиран на осминафиналите от Антъни МакГил след 9:13 и стана 16-ата жертва на „Проклятието на „Крусибъл“ - никога в историята на великия турнир няма случай, в който шампион да е защитил короната си, след като я е спечелил за първи път в кариерата си.

Както самият Селби отбеляза, няма нищо срамно в неговия неуспех, защото куп легенди преди него са се проваляли по такъв начин. Селби обаче е един от седемте майстори на щеката, които отпадат още преди четвъртфиналите в годината, когато търсят втора кариерна световна титла.

Проклятието поглъща първата си жертва през 1980 година, когато Тери Грифитс губи във втория кръг от Стив Дейвис. В този турнир шампион става Клиф Торнбърн, също за първи път, но губи на полуфиналите от Дейвис, за когото тогава това е първи триумф в „Крусибъл“.

Както може да се предполага, 1982 не е успешна за иначе един от най-титулованите и знаменити играчи в историята – Дейвис губи още в първия кръг от Тони Ноулс. През 1985 година Денис Тейлър побеждава Стив Дейвис в може би най-известния „финал по черната топка“, но на следващия сезон още в първия кръг е детрониран с поражение от Майк Халет.

През 1987 година Джо Джонсън стига чак до финала, който отново е срещу Стив Дейвис, но този път Дейвис взима реванш и побеждава съперника си.

През 1991 година Стивън Хендри се проваля на четвъртфиналите срещу Стив Джеймс, а титлата печели за първи път Джо Парът. На следващия сезон обаче Парът е детрониран от Алан МакМанъс...

През 1998 година Кен Дохърти стига чак до финала на „Крусибъл“ за втора поредна година, но прекланя глава пред изгряващата звезда Джон Хигинс. Вълшебника от Уишоу обаче отстъпва на полуфиналите следващата година на друг бъдещ майстор Марк Уилямс.

През 2001 Уилямс още във втория кръг е изхвърлен от турнира като действащ шампион от Джо Суейл, а короната печели за първи път Рони О'Съливан. Дори Ракетата обаче е безсилен пред проклятието и на следващия сезон губи на полуфинал от Стивън Хендри.

Питър Ебдън е шампион през 2002, а на следващата е елиминиран на четвъртфинал от покойния Пол Хънтър. Квалификантът шампион Шон Мърфи омагьосва „Крусибъл“ през 2005, но на следващия сезон е спрян на 1/4-финал от Ебдън.

2006 е годината на Греъм Дот, но 2007 определено не е – загуба още в първи кръг от Иън МакКълок. През 2011 Нийл Робъртсън също губи още първия си мач в „Крусибъл“ срещу Джъд Тръмп, а сега Марк Селби бе надвит от квалификанта Антъни МакГил.