„Крусибъл“ зове: След шест години Мърфи пак се бори за титлата (ВИДЕО)

снимка: worldsnooker.com

След триумфа през 2005 година и загубения финал през 2009 Шон Мърфи отново е на последното стъпало на Световното първенство по снукър, след като очаквано си свърши работата сравнително бързо в последната сесия на полуфиналния сблъсък срещу Бари Хоукинс и го елиминира след 17:9.

Магьосника се нуждаеше от само един фрейм в заключителния сегмент от двубоя, но Ястреба отказа да се даде лесно и все пак спечели първата партия от днешния ден с отличен сенчъри брейк от 103 точки.

970-те зрители в „Крусибъл“ се екзалтираха от великолепната „стотица“, която бе осма в мача, с което бе изравнен предишният рекорд за най-много сенчъри брейкове по време на един мач от Световно първенство. Във финалите през 2002 (Стивън Хендри – Питър Ебдън) и 2013 година (Бари Хоукинс – Рони О'Съливан) също бяха записани осем на брой „стотици“.

Ястреба имаше възможност да се развихри между топките и във втория фрейм за деня, но успя да натрупа аванс само от 44 точки, оставяйки инициативата на Мърфи. В типичния си безкомпромисен стил, що се отнася до брейк-билдинга през целия турнир, Магьосника разчисти масата със серия от 83 и прекрати срещата – 17:9.

Шон Мърфи си гарантира 125 хиляди паунда от общия награден фонд и в зависимост от завършека на другия полуфинал между Джъд Тръмп и Стюарт Бингам може да се изкачи на пето място в световната ранглиста.

Бари Хоукинс за трета поредна година стигна полуфиналите в "Крусибъл", но за разлика от 2012, не можа да прескочи предпоследната фаза. Той губи втори полуфинал на ранкинг турнир от Мърфи, след като през 2006 бе сразен с 1:6 в Откритото първенство на Уелс.

Днес от 21 часа започва последната сесия на дуела между Тръмп и Бингам, като засега Асото изостава с 11:13. Телевизионното излъчване по Евроспорт Интернешънъл ще започне от 21:45 часа.