"Крусибъл" зове: Мърфи предвкусва третия си финал (ВИДЕО)

снимка: worldsnooker.com

Световният шампион от 2005 година Шон Мърфи е на прага на ново класиране на финала в театър „Крусибъл“, след като изгради аванс от 16:8 срещу Бари Хоукинс в полуфинален дуел от шампионата на планетата по снукър в Шефилд.

Магьосника се превърна в сензацията на турнира преди 10 години, печелейки титлата от позицията на квалификант, а през 2009 отстъпи на финала от Джон Хигинс. Той започна убедително двубоя с устремения към второ класиране на последното стъпало в „Крусибъл“ (след 2012) Хоукинс и след първата сесия водеше с 6:2, а в последствие се оттегли на почивка и при стряскащия резултат 13:3.

Ястреба обаче спечели пет от седемте изиграни фрейма в третия сегмент от срещата и съхрани поне теоретични шансове, че може да поддържа интригата и евентуално да осъществи обрат.

Миналата година Хоукинс се предаде при 7:17 срещу Рони О'Съливан, но сега бе пределно мобилизиран да „оцелее“ след третата сесия. Той взе първите четири фрейма със серии от 103, 57, 104 и 73, за да се доближи в резултата до съперника си, но Мърфи отговори с впечатляващи брейкове от 90 и 106, за да поведе с 16:7.

Магьосника има 11 сенчъри брейка в „Крусибъл“ този сезон, а в последния за сесията фрейм той спря реализаторския си поход на 22 точки, което даде шанс на Хоукинс с една визита да направи 76 и да оформи резултата към момента – 16:8.

В събота от 16:30 часа двамата ще се върнат на масата, като Мърфи се нуждае от само един фрейм, за да си осигури участие на полуфиналите. С великолепното си представяне в „Крусибъл“ Магьосника индикира, че е готов да вдигне за втори път най-ценната титла, след като през този сезон вече има успех в две РТС-та (едното от които в България) и в Мастърс-а.

Хоукинс за трета поредна година играе полуфинал в „Крусибъл“, но изглежда няма да направи решителната крачка към атака на бленувания трофей. Брейк-билдингът на съперника му в дуела помежду им е безмилостен, като Мърфи реализира цели шест сенчъри-та срещу Ястреба досега.