Край на 10-годишната доминация на Ибра за "Футболист на годината" в Швеция

галерия:

снимка: twitter.com

Защитникът на руския ФК Краснодар Андреас Гранквист прекъсна 10-годишната доминация на Златан Ибрахимович за наградата "Футболист на годината" в Швеция. Капитанът на националния отбор на "тре крунур" за пръв път в своята кариера завоюва ценния индивидуален приз.

До момента Ибра спечели наградата през 2005 и неизменно от 2007 до 2016 година, като натрупа цели 11 приза. Нито един друг футболист на скандинавската страна не е пебелил наградата повече от два пъти. Очаквано, тази година нямаше как Златан да триумфира отново. Той се оттегли от националния отбор след Евро 2016 във Франция, а на клубно ниво не успя да играе през по-голяма част от годината. Нападателят на Манчестър Юнайтед скъса кръстни връзки на коляното през април в мач от Лига Европа срещу Андерлехт и се завърна на терена едва миналия уикенд. Все пак Ибра получи приза за най-добър нападател.

Гранквист, който взе капитанската лента в Швеция, помогна на скандинавците да се класират за финалите на Мондиал 2018 след победа с 1:0 общ резултат в двата баража срещу Италия.

Наградата за футболист на годината при жените отиде при Косоваре Аслани от Линкьопинг.