Кралев се завърна и почна да раздава отличия и венци

Министър Красен Кралев награди Мария Гигова с почетния знак на Министерството на младежта и спорта „Венец на победителя“ - най-високото държавно отличие в областта на спорта в Република България. Церемонията беше част от официалното откриване на Световната купа по художествена гимнастика Sofia World Cup в зала „Арена Армеец“, на което присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, главният съдия на турнира и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова, състезатели, треньори и стотици фенове на красивия спорт.

Почетният знак „Венец на победителя“ беше връчен на трикратната абсолютна световна шампионка Мария Гигова, член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, по повод 70-годишния й юбилей.

„Изразявам своето огромно възхищение от таланта, труда и успехите на Мария Гигова. Тя е легендарен спортист, който даде огромен тласък за развитието на художествената гимнастика и в момента продължава да влага цялото си сърце, душа и усилия за този спорт”, заяви Кралев и се поклони пред легендарната гимнастичка.

Министърът изрази радостта си, че вторият му мандат стартира с откриването на Световната купа в най-красивия спорт – художествената гимнастика. В надпреварата ще участват 9 ансамбъла, както и 48 гимнастички от 27 държави. Кралев подчерта, че българските състезателки дават сериозна заявка за бъдещи успехи и постоянно присъствие в световния елит и изрази увереност, че на следващите Олимпийски игри ще има удоволствието да ги поздрави с поредния голям успех.

„Организацията на състезанието е перфектна, но аз не съм и очаквал друго. Българската федерация по художествена гимнастика и Илиана Раева винаги работят на много високо ниво. Световната купа е една от последните репетиции преди голямото събитие, на което догодина България ще бъде домакин в най-българския спорт – Световното първенство. Това е голяма отговорност и задължение, но нямам никакви притеснения, че ще се справим отлично. Очаквам блестящо представяне от нашите момичета. Ансамбълът ни тръгва много силно, състезателките в индивидуалните дисциплини също са на високо ниво. Така че очаквайте четири вълнуващи години с момичетата от художествената гимнастика“, допълни Кралев.

Министърът отново акцентира, че сред основните приоритети на ММС са приемането на новия Закон за младежта и спорта, подобряване на спортната инфраструктура и реновиране и изграждане на спортната база в училищата.

„Искаме да възстановим уважението към физическото възпитание в системата на българското образование. Защото без да обърнем внимание на българските деца няма как да имаме елитен спорт. Не може само 30 процента от нашите деца да спортуват и да очакваме, че ще има конкуренция в елитния спорт и ще даваме сериозен отпор на големите европейски и световни сили. Започваме мащабна работа за строителство и обновяване на училищните физкултурни салони. ГЕРБ е единствената политическа партия, която в последните 50 години обърна внимание на този въпрос. От 2700 училища 300 нямат салони, 400 са с пригодени помещения, които не стават за спорт, а останалите са амортизирани. През следващите четири години са предвидени 130 млн. лв. за изграждане на нови физкултурни салони, но това е процес, който няма как да бъде завършен само в този мандат. Той трябва да продължи до постигане на желания резултат“, завърши министър Кралев.