Коя е най-силната група на Мондиал 2014?

галерия:

снимка: БТА

Всеки привърженик на футбола е свободен да интерпретира през собствената си призма силата на групите на Световното първенство по футбол 2014 в Бразилия. След изтеглянето на жребия най-разпространеното мнение бе, че Група D на Италия, Англия, Уругвай и Коста Рика е „групата на смъртта“ и обновената днес ранглиста на ФИФА подкрепя тезата.

Само 7 дни преди откриването на Световното първенство по футбол ФИФА за последен път направи корекции за класацията на националните отбори. Заради разочароващото равенство 1:1 на България с Канада и липсата на други контроли, „лъвовете“ се смъкнаха надолу с 5 места до 78-то.

Испания и Германия остават на първите две позиции, а домакинът Бразилия вече е в топ 3. Англия се завърна в десетката, а Аржентина и Швейцария прогресират с по 2 места. Най-силните групи на Мондиал 2014 са Група D и Група G (Германия, Португалия, Гана и САЩ).

Група D е единствената с три отбора от топ 10 – Италия, Англия и Уругвай (7), плюс Коста Рика, която заема престижното 28-мо място. Това стана възможно след противоречивото решение на ФИФА да постави Италия в трета урна на жребия за груповата фаза.

Другата много силна група е тази на Германия – там са още Португалия (4), Гана (37) и САЩ (13). Класацията на ФИФА обаче подценява потенциала на Група В, където са Испания, Чили (14), Австралия (62) и Холандия (15). Австралия е най-ниско класираният участник на Мондиал 2014.

За сравнение в Група Н – Белгия, Алжир, Русия и Република Корея – няма нито един отбор от топ 10 на света, като „червените дяволи“ са най-предно класирани на 11-та позиция. Райс М'Боли и компания са 22-ри, „сборная“ е 19-та, а азиатците са 57-ми. Ако се съди по ранглистата, то това е най-слабата група на Мондиала.

4090883

Група А, където са Бразилия, Мексико, Хърватия и Камерун, е една от най-слабо балансираните на Световното. Домакините са вече на 3-та позиция, „ацтеките“ са 20-ти, „шахматистите“ са 18-ти, а „Неукротимите лъвове“ - 56-ти.

Според ранглистата на ФИФА най-лесна е групата на Аржентина – 5-та в света. Лео Меси и компания са заедно в Група F с 21-ата в света Босна и Херцеговина, 43-ия Иран и 44-ата Нигерия.

Група Е е на трето място по сила според класацията на ФИФА – там са 6-ата в света Швейцария, 17-ата Франция, 26-ия Еквадор и 33-ия Хондурас.

Една от най-безцветните за българската аудитория групи е С – където са Колумбия, но без Фалкао, Гърция, Кот д'Ивоар и Япония. Това е единствената група с представители от четири континента. Латиноамериканците са 8-ми в света, „елините“ са 12-ти, „слоновете“ са 23-ти, а „самураите“ - 46-ти.