Кой ще представлява България на СП по снукър?

снимка: Пролетина Величкова

България ще изпрати седем състезатели на Световното първенство по снукър за аматьори, което ще се проведе между 27. ноември и 8. декември в Даугавпилс, Латвия. В трите турнира – за мъже, жени и ветерани, ще се включат 240 играчи от 50 страни.

Ето кой ще представя родната федерация:

Мъже: Георги Величков, Никола Кемилев и Братислав Кръстев

Начело на българската делегация в Латвия ще застане събралият най-много ранкинг точки през миналия сезон Георги Величков.

Въпреки своите едва 19 години, студентът в НСА вече е един от най-опитните родни състезатели. Той има зад гърба си многобройни победи в турнирите на Българската снукър федерация и неизменно защитава честта на страната ни на европейски и световни първенства за аматьори през последните години.

Към Георги ще се присъединят и намиращият се в отлична форма Братислав Кръстев, който категорично спечели първите два ранкинг турнира от настоящия сезон, както и вицешампионът от последния сезон Никола Кемилев, който за момента заема третото място в актуалната ранглиста.

Жени: Николета Николова и Жана Митова

Въпреки че са все още ученички, Николета и Жана също не са дебютантки на международно равнище.

Момичетата тренират от по-малко от две години, а ще участват на Световното първенство за втора поредна година. Жана е играла и на едно европейско първенство на EBSA, а Николета – на три. И двете се включват и в българските турнири рамо до рамо с мъжете.

Ветерани: Красимир Камешев и Лъчезар Гергов

Силни са представителите ни и в категория „над 40 години“. Красимир Камешев спечели „Мастърс“-а през месец май, турнирът с 10 000 лева награден фонд, оставяйки всички млади таланти зад себе си.

Лъчезар Гергов също беше един от топ играчите през миналия сезон, успявайки да достигне полуфиналната фаза на „Мастърс“-а и на Републиканското първенство.

Стършелът и Кметът, както са известни Красимир и Лъчезар в снукър средите, играха рамо до рамо на Отборното първенство на EBSA в град Бор, Сърбия през март 2013 и постигнаха отлични резултати като съотборници.

Асоциацията на снукър реферите в България няма да изпрати свои представители този път.

Проверете знанията си за любимия спорт в най-новата ни рубрика “Снукър Експерт“