Кой българин е автор на най-красивия автогол на Мондиал?

снимка: Булфото

Днес в руския вестник "Съветски спорт" журналистът Михаил Максаков написа материал със заглавие "Най-големите куриози в историята на световните първенства по футбол", в който в подзаглавие пише: "1966. Най-красивият автогол в историята".

Историята на световните първенства е пълна както с великолепни голове, така и с нелепи автоголове.

Но само два национални отбора са си отбелязала по два автогола в един турнир. Това е отборът на България през 1966 година и отборът на ЮАР двадесет и две години по-късно.

И в двата автогола на българите през 1966 година непосредствено участие взе един и същи човек - централният защитник Иван Вуцов.

В първия случай, в мача срещу звездните португалци, Вуцов вкара най-красивия автогол в историята на световните първенства: "с летящ плонж" той буквално заби топката в деветката на собствената си врата.

Във втория случай, в мача с Унгария, при разбъркване в наказателното поле Вуцов изстреля топката в своя партньор от защитата Иван Давидов, от който топката отскочи и се заби в собствената врата.

По този начин Вуцов влезе и в ролята на асистент. Южноафриканският защитник Пиер Иса на Мондиал-1998 отиде още по-далече. В мача с Франция в груповата фаза той вкара два от трите гола /3:0 за Франция/ в собствената си врата.