Костадинов: Пенев е книжен тигър, чиракът не става майстор за ден

снимка: lap.bg

Един от членовете на Изпълкома на БФС - Емил Костадинов, даде интервю пред колегите от "Блиц", в което нарече Любослав Пенев "книжен тигър". Живата легенда на българския футбол за пореден път заяви, че мястото на Ел Голеадор не е на президентския стол във футболния ни съюз.

Героят от "Парк де Пренс" наблегна още на темата за представителния отбор на България и юношеските ни национали. Той сподели, че всички те са надградили през последната година със своето представяне. Костадинов разкри, че през март тимът на Петър Хубчев ще изиграе две контролни срещи.

Г-н Костадинов, готов ли е БФС за предстоящия конгрес и битката с кандидатите за президентския пост?

- Разбира се, че е готов. Кои обаче ще са всички кандидати, ще стане ясно на 15 януари, когато официално ще бъдат обявени техните имена и точната бройка. А дали наистина ще е битка, ще разберем съвсем скоро...

Какви са плюсовете на вашето управление?

- Направихме доста неща - както формата на първенството, така и в по-долните нива на футболната йерархия у нас. В последните години се обръща все повече и повече внимание не само на професионалния, но и на аматьорския футбол. Организират се много турнири, работим добре с държавата. Под въздействието на БФС бяха реконструирани много стадиони, които преди се намираха меко казано в окаяно състояние, а в момента са перфектни. Повечето имат осветление и отлични условия за провеждането на мачове. Друг плюс, разбира се, е новата база на националните отбори. И това, че тя е прекрасна, не е само наше мнение. Оцениха я много влиятелни футболни личности в Европа, включително и президентът на УЕФА Александър Чеферин. Никак не на последно място е фактът, че БФС има огромно лоби в УЕФА, а вече и във ФИФА. Борислав Михайлов е фактор в европейската централа, а аз и още няколко човека сме част от нейните комисии. Нека хората не подценяват този факт, защото е много важно за една национална федерация да има лоби по високите етажи на европейския и световния футбол. Прогресирането на най-популярния спорт у нас обаче не зависи само от БФС, но и от всички, които го управляват на клубно ниво.

Какви обаче са минусите, грешките, които сте допуснали?

- О, ние не летим в облаците. Напротив. Няма безгрешни хора, всеки допуска грешки. Включително и в БФС. Но ние се учим от тях и подобряваме качеството на работата ни - и като организация, и като всичко.

Да очакваме ли промени, ако отново останете на власт? И какво включват те?

- Цялостната концепция ще бъде обявена от кандидата за президентския пост - настоящия президент на БФС Борислав Михайлов. Бъдете сигурни, че има доста проекти, които ще се реализират при евентуален нов мандат.

Любослав Пенев хвърли ръкавицата към БФС, напусна Испания и се върна, за да се кандидатира...

- Гледах с любопитство първата му поява по телевизията, след като се върна в България. Любо беше доста атрактивен, но много неефективен... Не разбрах какво искаше да каже. Не чух да спомене поне една малка част от концепцията си, от идеите си, ако изобщо има такива. Аз съм работил в ЦСКА, когато беше президент на клуба. Тогава, ако си спомняте, той засипа хората с обещания. Но накрая от президент стана отново футболист, а впоследствие се захвана с треньорството. Наистина не мога да го разбера Любо. Желае да е президент на БФС или да е същевременно и такъв, и треньор на националния отбор. Това го казвам в кръга на шегата, но ако трябва да говоря сериозно - Любослав Пенев ми прилича на книжен тигър. Предполагам, че някой го е подлъгал да загърби треньорския пост във Валенсия, място - където от години желаеше да работи, за да се върне в България. Кой е този някой или някои, които дърпат Любо - не знам и не ме интересува. Дали обаче Пенев има ресурс, за да управлява - и то не футболен клуб, а футболния съюз на България? Не вярвам за един ден чиракът да стане майстор. Няма как да се случи такава магия. А само с голи обещания няма шанс да успееш. Трудна задача е това. Да не кажа - неизпълнима.

За Ивайло Дражев какво ще кажете? Той също обяви, че се кандидатира за конгреса на 16 февруари.

- Това е несериозно, моля ви... Просто не искам да коментирам Ивайло Дражев и амбициите му.

Удължихте договора на Петър Хубчев. Целта е повече от ясна - класиране на Евро 2020, нали?

- Е, ще бъде несериозно, ако нямаме такава цел. Повече от ясно е, че искаме националният ни отбор най-после да се класира на голям форум. Да участваш на такъв е голяма, огромна чест - бил съм на три първенства като футболист (две световни и едно европейско) и много добре знам какво е. При Петър Хубчев тимът показа подем, постигна добри резултати, но има още какво да се желае. Истината е, че в момента в България няма достатъчно много качествени футболисти и затова трябва да оценим работата на Хубчев, на помощниците му и на играчите, на които разчита.

Как ще коментирате представянето на другите национални отбори?

- В последните шест години юношеските формации до 19 години три пъти се класираха за европейско първенство и бяха част от първите осем в Европа. Категоричен съм, че те направиха най-голям скок сред всичките ни национални отбори. Така че критиките, че юношеският ни футбол бил трагичен, нямат нищо общо с истината. Ама нищо общо... Но след това нишката се губи някъде, което не е проблем само и единствено на БФС, както някои твърдят. Най-лесно е да се хвърля цялата вина срещу футболния съюз.

Кой от треньорите на националните формации има най-голям напредък?

- Ангел Стойков. Той прогресира, постигна много. Като го назначихме, срещу него се изговориха много глупости, но Ангел показа, че има качества и отбеляза най-голям напредък. Надявам се да продължи така и занапред и да разгръща все повече и повече безспорния си треньорски талант.

Да очакваме ли нов селекционер на младежките национали?

- Първо мислим за конгреса на 16 февруари, където съм убеден, че повечето клубове ще гласуват за моя кандидат Борислав Михайлов. На този етап не сме обсъждали промяна в младежкия национален отбор. Или по-точно - в селекционерския пост. Наистина младежите играят колебливо, стартът им не беше добър в квалификациите през есента. Но има още доста мачове, които ще решат съдбата на Тони Здравков.

Ще има ли през март националният отбор контрола или контроли? Говори се за евентуални контроли с Египет, Австрия или Румъния.

- Въпреки че след малко повече от месец предстои конгрес на БФС, ние работим по план за цялата година. Имаме програма за контроли не само за мъжкия, но и за останалите национални отбори. Не искам да изпадам в подробности и да назовавам конкретни имена. Ще заявя само, че в момента водим преговори и почти на 100 процента ще изпълним желанието на Хубчев "А" тимът на България да изиграе две контроли, а не една, през март.