Константинов за проблемите преди световното и темата "Казийски"

снимка: bgvolleyball.com

Националният волейболен селекционер Пламен Константинов даде специално интервю за колегите от bgvolleyball.com, в което обсъди проблемите на българския отбор. Родният специалист никак не харесва новите промени в световната лига и световното първенство. Той заяви, че няма да експериментира със състава за предсоящия планетарен форум, който ще се проведе в България и Италия през 2018 година. Гибона каза също, че до момента е давал много шансове на млади състезатели и се надява още такива да изгреят под негово ръководство. 

Ще повикаш ли всички опитни волейболисти за Световното първенство?

Всеки, който изяви желание да играе за България, ще бъде в състава. 

Следиш националите, как си обясняваш, че тази година само един роден волейболист е в такова силно първенство като руската Суперлига?

В интерес на истината руснаците искаха и Цецо Соколов, да го откупят от Лубе Мачерата. Така че и той можеше да бъде там, но не стана. В руската Суперлига обаче има специфика, както във всяко първенство и съответно състезатели, които подхождат. Ние нямаме толкова "силоваци", които да подхождат на  този руски стил.

А един Розалин Пенчев?

Да, той можеше. Но пък той отиде в Аржентина. Аз мисля, че там могат да привнесат нещо към неговата игра и неговото развитие. Защото в Аржентина е школа, която залага много на техниката посрещане, защита, хубави ръце и т.н. Може да добави към това, което вече има. Защото той от това има нужда – контрол на елементите.

Освен него, има ли други от младите, които си набелязал?

Те трябва да се проявят! Но от друга страна на Световно първенство с кои млади състезатели? Събират се най-добрите. Това, което може да играе добър волейбол. На Световно първенство експерименти не се правят.

Остава проблемът за втория диагонал?

Да остава. Не че няма играчи, но един път, два пъти ги викаш, излишно е да въртим една и съща грамофонна плоча. Като няма желание при някои хора да играят, какво можем да сторим? Проявили сме добро желание, повикали сме ги, те са казали "не", значи не. Окей. Същото е и да говорим за Матей. Да не връщаме тази тема, защото е излишна.

Как виждаш бъдещите попълнения от по-младите ни национали, например, юношите U17 станаха четвърти на Европейското първенство, все пак някой ден можеш да погледнеш и към тях?

Някой ден…  Аз да не съм вечен? Едно нещо мога да кажа със сигурност за три години работа с националния отбор. Аз на толкова хора, на които съм дал възможност и съм викал, съм сигурен, че никой друг треньор не го е правил. Никой не е разширявал толкова състава и не е викал толкова хора, колко аз съм го правил. Всичко, което що-годе играе някакъв приличен волейбол, в някаква форма съм го викал и съм му давал възможност за изява.

Обстоятелствата са повлияли за това...

Да, затова трябва да променяш някои неща в зависимост от обстоятелствата. Когато имаш готови и голямо количество утвърдени състезатели, и всички изявяват желание, или поне не отказват, тогава е по-лесно. Когато нямаш, трябва да разшириш географията и да търсиш нови състезатели. Да дадеш възможност на повече в някаква степен да се изявят, да си намерят по-добър отбор, да се доразвиват..

В тази връзка за Световното ще викаш ли разширен състав от 30 човека?

Чакам първо да уточнят от ФИВБ колко ще бъде бройката, която ще подаваме за Световната лига. Защото имаше предложения да се увеличи броят на играчите, с които ще разполагаме. Не да подаваш 18 играчи, а съставът да бъде увеличен на 24 волейболисти. Това е голям проблем. Защото от Международната федерация изискват много рано имената на състезателите. През изминалия сезон, на 20 април изискаха 22–ма състезатели, а на 6 май - 18 състезатели. Ние се събрахме едва на 8 май. Тоест, от ФИВБ искат 18 човека без да си ги видял… Дадохме 18 състезатели, имахме седем четворки в 22-мата и четири от тях  се контузиха, а един се отказа…В един момент останахме само с две четворки. Тоест, нямаш варианти да реагираш на една такава ситуация. И това според мен е нереално. Да, искат ги рано, което е свързано със самолетни билети, пътуване и предварителна организация, но не е реално. С този нов формат на Световната лига, с цели 15 мача, трябва да дадеш по-разширен състав. Опасенията ми са, че някои ще излязат с по-експериментални състави в новата Суперлига.