Константинов за мръсните игри: Наши мениджъри обясняват как ще спрат правата на някой играч... Боже Господи

снимка: БГНЕС

Треньорът на националия отбор по волейбол на България Пламен Константинов даде днес пресконференция, на която обобщи трагичното представяне на "лъвовете" в тазгодишното издание на Световна лига.

"Трикольорите" се завърнаха сред най-добрите 12 в най-комерсиалния турнир, но записаха едва една победа и то с 3:2 над Австралия. Тя обаче бе достатъчна, за да може тимът ни да запази мястото си сред най-добрите и за следващия сезон.

"Като резултати мога да разделя на две части. Първата половина на сезона беше по-добра. Първите 7 мача бяха спечелени от нас. После направихме поредица от 8 загуби и накрая спечелихме най-важния последен и запазихме мястото си в елита на Световната лига. Някои млади момчета с перспектива да получат повече минути. За да играят повече хора, и с помощта на министър Кралев, имахме възможност да дадем поле за изява на повече хора да играят. Някои си взимат шансовете, други – не. Въпросът е от цялата група от 30 души да преценим. Сигурен съм, че в тази група са момчетата, които ще играят в националния отбор в следващите 12 години. Нямаме други. Не всички разкриха потенциала си. Една от целите беше тези момчета да бъдат забелязани от чужди мениджъри", обясни Константинов.

"В този отбор бяха повече момчета от българското първенство. Като загубиш 4-5 мача, това означава, че нивото не ни стига. Трябва да се намери доразвитие в подходящи първенства. Това е другият плюс от сезона, независимо от резултатите. Разбирам всички фенове, след като направиш 8 загуби, те тежат. Нормално да има критики. Слушам, че има прекалено голям толеранс към треньорския щаб. Просто от федерацията прецениха, че не е поставяно на всяка цена всяка година. Можех да задържа Теди Салпаров, Ники Николов, Теодор Тодоров – щях да им кажа "трябвате ми, имам нужда от класиране". Когато Пенчев каза, че иска да си почине, нямаше да го пуснем въобще. Целта не беше това. Целта беше да проверим по-широк кръг хора. Един Розалин, например, мога да кажа, че съм доволен. Той прояви характер. В Полша наистина играха добре. Получи се един срив, травми и спортна форма има и други вмешателства“, коментира националният селекционер.

„Коментираха се интриги за мениджърски игри. Повечето са ми приятели от тези мениджъри, но никога не съм насочил един състезател. Абсолютно техен избор. Каквото и да съм помогнал, е било без да са ме почерпили едно кафе. Такова нещо не допускам. Враг съм на треньори, които играят тази игра. Ако искаш, не трябва да си треньор. Но има и правила, които мениджърите трябва да спазват. Недопустими са някои вмешателства, като например, които не са намерили нищо за даден състезател, изведнъж се намесват и започват да му звънят по три пъти на ден, как ще му спре правата... и това момче си трае и една седмица преди турнира ми казва, че е притеснен. Вместо да мисли един пълен дебютант как да играе, да се занимава с тия интриги. Наши мениджъри, български... негови роднини, Боже Господи. И същите тези хора да си вземат стая в хотела и да обикалят по стаите, където националният отбор е на лагер. Ако това се случи в Италия, ще стане такъв скандал... Трябва да има някакъв ред, някакви правила. Това е безобразие. И това не можете да си представите как влияе", завърши Пламен Константинов.