Конкурсът за базите на ЦСКА до 2 седмици, Кралев с оптимистична прогноза

снимка: mpes.government.bg

Конкурсът за базите на ЦСКА, които включват стадион "Българска армия" и съоръженията в Панчарево, ще бъде обявен до една-две седмици. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в студиото на предаването "Тази сутрин".

Процедурата е станала възможна, след като ръководството на елитния ЦСКА, който в момента ползва базите, е платило дължимите суми за данък сгради и такса смет. Те възлизат на 273 хиляди лева.

"В момента подготвяме търга на стадион "Българска армия" по стария закон, защото няма време да се чака. Феновете и самото ръководство на дружеството, както и всички заинтересовани, нямат търпение да изчакат новия закон, но нищо не пречи след провеждане на конкурса срокът да се удължи.

Искам да отбележа, че вече няма никаква пречка дружеството да бъде регистрирано. Вчера по сметките на министерството постъпи сумата от 273 хиляди лева, която дружеството ЦСКА дължеше за такса смет и данък сгради, а това беше последната пречка. Подали сме документи в Агенцията по вписванията. Очаквам в рамките на максимум седмица или две да обявим конкурса", заяви министър Кралев в студиото на "Тази сутрин" по БТВ. 

Той обясни и по-подробно ситуацията с новия закон за концесиите, който трябва да бъде въведен. Според Кралев той ще реши проблема не само с базите на ЦСКА, а и с базите на всички останали клубове. 

"Новият закон няма да реши само проблема с базите на ЦСКА, той ще реши проблема с базите на всички клубове. В момента максималният срок за отдаване на съоръженията е 10 години. Никой няма да инвестира в един стадион, ако той се отдава само за 10 години. В момента може да се кандидатства по новия закон за концесиите и чрез нашия закон, ако бъде приет за един по-дълъг срок до 30 години, като условието ще бъде инвестициите да са над 50% от стойността на имота.

Базите на другите отбори също могат да бъдат отдадени или преотдадени, когато бъде приет новият закон. Това е основната цел. Всички средства да бъдат вложени в реконструкции на базите. Те са остарели, публичните средства не достигат, така че нашето задължение е да привлечем частните капитали в помощ на държавата", заяви Красен Кралев.