Колоездачите на Цар Симеон закриха сезона с бенефис на сръбския национал Драган Спасич

Пловдивският колоездачен клуб Цар Симеон 1898 закри тазгодишния спортно-състезателен сезон с участие в силния международен тур на шосе "Трофеят на Ниш" в Сърбия. В надпреварата всички пловдивски бегачи завършиха с основната група, а капитанът Пламен Димов спечели премията за активност при 25-километровото изкачване на местния връх "Мала гора".

 

Тазгодишното издание на "Трофеят на Ниш" бе официален бенефис на известния сръбски национал и бивш колоездач на Цар Симеон 1898 Драган Спасич, който се оттегля от активна състезателна дейност и се захваща с треньорската професия.

 

Участието на "царския" тим в Ниш ще се запомни и със завръщането в колоезденето на бившия национал и титуляр Борислав Иванов, който отново участва в състезание, след едногодишно отсъствие. Борето излекува напълно хроничната си контузия в бедрото и отново ще бъде на линия през новия спортно-състезателен сезон.

 

Състезанието в Сърбия бе с чуждестранно участие, с добър награден фонд, но не носеше точки за световната ранглиста в класацията на международната федерация - U.С.I. Велонадпреварата в Ниш бе от сръбската верига от турнири ДЕЛТА Тур. Тази година тя събра близо 100 местни и чуждестранни състезатели от Словения, България, Хърватска, Македония и Унгария. Неин главен организатор бе известният сръбски колоездачен мениджър Миролюб Кръстич-Кърле, шеф и на местния елитен тим Железничар.

 

Колоездачният тур "Трофеят на Ниш" включваше два пробега, като на всеки един от които бе излъчван шампион. По традиция това състезание е щастливо и много успешно за Цар Симеон 1898. В него, преди 3 години, трима сръбски бегачи, които тогава се състезаваха за "царския" тим, сътвориха истински фурор с представянето си. Сръбските национали Горан Шмелцерович, Драган Спасич и Игор Пайович блеснаха сред асовете на този тур, събрал тогава над 130 местни и чуждестранни колоездачи.

 

В първия състезателен ден - в общия старт, при 25-километровото изкачване, Шмелцерович спечели убедително първото място и приза за най-добър катерач. Второто и третото място останаха за другите двама бегачи на "Цар Симеон 1898" - Пайович и Спасич.

 

Вторият състезателен ден тогава включваше 100-километров критериум, в който Игор Пайович демонстрира големия си опит и класа, но за малко изпусна първото място. Пайо остана втори след голямата сръбската звезда в колоезденето и участник на две олимпиади Александър Стевич - световен шампион на шосе в категория "Б".

 

"Турът в Ниш бе много силен и тази година. Не случайно точно това състезание бе избрано за бенефис са Спасич. Драган заслужаваше такъв бенефис, защото е много силен състезател", коментира капитанът и лидер на Цар Симеон 1898 Пламен Димов.