Коко Динев: Не е ясно дали Локо (Пд) ще го има догодина

снимка: Булфото

Константин Динев даде интервю пpeд вестник „Тема:Спорт" по повод крайно изострените отношения между него и фенове на Локомотив (Пловдив).

Г-н Динев, какво се случва в Локомотив Пловдив?

- Очевидно е, че има сериозни настроения на група фенове срещу мен. Оттук нататък трябва да се търси някакво решение, което да е добро за бъдещето на Локомотив. За съжаление клубът в момента върви към закриване.

Ще се оттеглите ли от клуба?

- Единственото сигурно нещо е, че Локомотив ще завърши сезона. Ако в оставащите мачове  ситуацията се подобри, вече ще можем да мислим за следващото първенство. Но ако безумията и атаките срещу мен продължават, то е ясно, че няма за какво повече да си давам парите за Локомотив.

От ваше изказване пред вестник „Труд" става ясно, че само този сезон разходите, които сте направили за издръжката на клуба, надхвърлят 2 милиона лева? Така ли е?

-Да, това е точно така. За новия сезон нещата могат да стоят по-стабилно и перспективно за Локомотив във финансов план, тъй като има заявен интерес от две компании за спонсорство. Налице са прего&ори, което ни дава надежда за по-големи инвестиции в базата и школата.

Застрашен ли е професионалният лиценз на Локомотив? Доколкото е известно, имате срок до 30 април да разплатите 80 000 лева задължения, свързани с ли-цензирането. В противен случай отборът отива в областните групи...

- Да, запознати сме какво трябва да платим и правим всичко възможно, за да изчистим задълженията, касаещи лицензирането.

Какво се случва с трибуна Бесика?

- Този ангажимент стои пред нас, като една от задължителните задачи за' разрешаване. Ако, както се очертава, от новия сезон имаме подкрепата на един или два рекламодателя, ще се справим с Бесика много по-лесно. Ако трансферираме някои футболисти, също ще насочим голяма част от получените средства - към Бесика. Трибуната, базата и школата ще бъдат приоритет за нас оттук нататък.

Какви дългове е натрупал Локомотив по времето на Веселин Марешки и какви са натрупани при вас?

- Когато дойдох в Локомотив преди четири години, заварих задължения, които надхвърлят, и то доста, тези, които са в момента. Ние Всъщност нямаме сериозни текущи задължения, а имаме акт от НАП, който касае период 2005-2008 година. Имахме дело, с което оспорвахме тези задължения, натрупани преди моето идване в клуба, и го спечелихме на всички инстанции. Остана на последна инстанция в момента, в който Марешки пое ръководството на Локомотив. Тогава делото е загубено и оттогава ние погасяваме в определени темпове задълженията си към НАП. Трябва да плащаме 20% от приходите си към НАП, така е по договор.

Тоест, ако сега продадете Диего за 300 000 лева, 60 000 веднага трябва да отидат към НАП?

- Точно така. Това е резултатът от загубено дело по времето, в което не ръководех клуба.

Защо Локомотив игра по един начин при домакин-ствата си на Левски и Литекс и по коренно различен срещу ЦСКА?

- Едва ли има отбор в света, който играе във всички мачове по един и същи начин. Не винаги се получава. Истината е, че с Левски и Литекс не можахме да играем по най-добрия начин, а с ЦСКА се получи. Виждате, че и много други отбори в първенството играят по различен начин в отделни срещи. Примери за това има предостатъчно, но никой не пита какво и защо. Едно е сигурно - Локомотив иска да побеждава. Ако ни се получаваше всеки път, сега щяхме да сме първи в класирането.

Давана ли е премия на играчите по повод загубата им с 0:3 от Литекс?

- Това е пълен абсурд. Как ще даваме премия за загуба? Ние тези за победите още не сме изплатили...

Как стоят нещата в ДЮШ - обвиняват ви, че школата е оставена на самотек?

- Казах вече, че оттук нататък, ако продължим заедно с Локомотив, ДЮШ ще е приоритет. Осъзнавам, че можех да направя много повече в тази насока. Отчитам го като сериозен пропуск.

В случай че останете в клуба и през следващия сезон, кои играчи ще бъдат продадени през лятото. Тиражира се за интерес към Н'Дайе, Диего и други?

- Всички, към които има интерес и постъпили добри оферти, може би ще бъдат продадени, за да влязат свежи средства, които да бъдат инвестирани в базата, школата и Бесика. Има и още нещо -изграждането на Бесика е важно и защото така ще се даде възможност на по-улег-i налите фенове да заемат мес-1 та на трибуна Спортклуб, която в момента е заета от крайните привърженици.

Натиска ли ви някой да оставите отбора?

- Директно никой не се е изправил пред мен, но слушам постоянно интриги, а и сценарият с бомбите по време на мача с Ботев бе планирана провокация с цел мен да ме няма. В оставащия близо един месец до края на сезона искам да видя колко от феновете на Локомотив биха ме подкрепили. От това зависи и решението ми дали ще остана начело на клуба.

Тоест всичко ще бъде ясно през втората половина на месец май?

- Да, обявих приоритетите за базата и школата и остава само да видим дали ще има промяна в настроенията около мен, които рефлектират и на отбора. Ясно е, че в такава обстановка не може да се гради нищо.

Колко пари ви струва Локомотив, откакто поехте издръжката на клуба преди 4 години?

- Общо взето, каквото изкарвам, го давам за клуба. Важно е да се уточни, че аз не давам заеми на Локомотив, които на по-късен етап да си търся. Всичко го подарявам от любов към клуба.

Ако останете, ще има ли промени в спортно-техническия щаб?

- Това в момента ми е последна грижа. По принцип съм доволен от работата на Станков, който е един доказан специалист. Ако трябва да говорим, спортно-технически Локомотив постигна много повече от това, което се очакваше.

Да, това е безспорен факт, но част от феновете на отбора имат огромни съмнения около някои от мачовете ви, както в първенството, така и по време на зимния лагер в Испания? Как ще разсеете тех ните подозрения?

- В България всеки се съмнява в нещо. Винаги се търси нещо нередно. Винаги се търси интригата - дали виновен ще е собственикът, дали ще е треньорът, дали ще са футболистите, но постоян но трябва да има някой виновен. Пак ви казвам, че Локомотив играе винаги за победа. Надиграхме Левски на „Герена", а ЦСКА и Лудогорец на „Лаута". Ако мачът с Ботев не беше прекратен, и тях щяхме да ги победим. Не успяхме само срещу Литекс, но тях ги бихме в миналите сезони, и то в решаващи мачове. Другия сезон, живот и здраве, пак ще ги победим Погледнете статистиката и ще видите, че през моя 3-4 годишен период б клуба Локомотив има 7 победи над Левски и ЦСКА.

Защо се стигна до тези нападки между вас и Атанас Узунов?

- Съжалявам, че Локомотив не се раздели с него много, много по-рано. Имаше предостатъчно причини той да бъде отстранен от клуба. Една от грешките ми е, че не се разделих с него още 6 началото, тъй като имах предостатъчно сигнали за много сериозни злоупотреби

Феновете казват, че бягате от среща с тях, не смеете да застанете очи в очи и да отговорите на техни те съмнения?

- Готов съм да се видя ( всеки един, който обича безкористно Локомотив. Ще се радвам, ако от новия сезон има фенве в клубната управа. Ще инициирам подобен ход. Не смятам обаче да си правя срещи с бомбаджиите и тези, които прекратяват мачове.