Когато се роди звезда (ВИДЕО)

снимка: Guliver/Getty Images

"Незабравимите български голове" е рубриката на Sporta.bg, която ви връща назад във времето и ви припомня за най-паметните изпълнения на българските футболисти по света и у нас.

Димитър Бербатов е най-резултатният футболист в историята на българския национален отбор, като магьосникът с копринено докосване от Благоевград завърши кариерата си в представителния тим с актив от 48 попадения в 78 мача.

По този показател Бербатов изпревари дългогодишния рекордьор Христо Бонев, преди да се оттегли след остър личен конфликт с определени фигури от ръководството на Футболния съюз.

Първият си гол за националния отбор Димитър Бербатов бележи в приятелската среща с Чили на 12 февруари 2000 година във Валпарайсо, като тогава домакините от Южна Америка печелят контролата с 3:2.

На 11 октомври същата година обаче идва и първият наистина голям момент на Бербатов с националната фланелка.

Все още твърде млад и носещ екипа на ЦСКА, Димитър Бербатов влиза като резерва в световната квалификация с Дания на "Паркен" и бележи във вратата на легендарния Петер Шмайхел за крайното 1:1 в двубоя.

Това е и първи гол на благоевградчанина в официална среща за националния тим, като бъдещата "деветка" на "лъвовете" се разписва с елегантно докосване след обичайната блестяща асистенция на Красимир Балъков.

Резултатът на "Паркен" откриват домакините чрез Ебе Санд в 72', но десетина минута по-късно Димитър Бербатов засича с едно докосване центриране на Краси Балъков и матира иконата Шмайхел, вкарвайки за крайното 1:1.

В последствие България завършва на трето място в своята група и не успя да се класира за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея, но със сигурност Димитър Бербатов никога няма да забрави датата 11 октомври 2000 и случилото се на "Паркен".