Кога ЦСКА и Левски ще се събудят?

снимка: Булфото

Вечното дерби премина, но страстите продължават. Хвърлената снежна топка по Стойчо Младенов възбуди още повече страстите, но нищо не може да го направи така както изказванията след дербито.

От много време се говори, че не трябва да се всява омраза между феновете особено в такива мачове. Именно Стойчо Младенов и Георги Иванов - Гонзо не веднъж са ни обръщали внимание като фенове да бъдем спокойни и да няма агресия.

Въпреки че точно тези двамата са допринесли ужасно много и за набиращата скорост омраза в последните десетилетия. Гонзо  обикаляше около публиката на "Георги Аспарухов" и викаше "бий чорбата по главата", докато сегашния му колега твърдеше. "Аз ще стана шампион на говеждия стадион".

В неделя Стойчо Младенов бе уцелен със.... снежна топка и след това заговори за изхвърляне на отбори от А група, за медицинско свидетелство. Треньорът на ЦСКА може би наистина е получил силен удар по главата защото работите, които наговори след това бяха думи на един обикновен фен пил няколко бири преди мача.

В историята няма аналог да бъдеш ударен със снежна топка и да търсиш медицинско за това деяние срещу теб. Ако такова свидетелство бъде извадено и бъде доказано, че Стойчо има проблеми, тогава не ми се мисли какво ще стане с децата които се прибират вкъщи след игра със снежни топки. Сигурно всички родители ще вадят медицински и ще ходят да си търсят правата в съда. Нервите след мача са нещо нормално, както и треньорите да говорят под еуфория. От клуба обаче излязоха с официална декларация за инцидентите, които биват осъдени остро от "червения" клуб.

Ръководството на Левски реши също да отвърне с декларация. Не знам или поне не си спомням Барселона и Реал Мадрид да са си разменяли декларации по интернет. Никога не съм виждал Интер и Милан да се разменят декларации, да не говорим за футболните грандове на Германия и Англия.

От двете декларации обикновеният човек ще разбере само едно: На двубоите Левски - ЦСКА без значение кой е домакин има проблеми с публиката и никой от двата клуба не иска да си го признае, а обича да обвинява другия.

Проблемите на Левски и ЦСКА са много големи, но клубовете не искат да ги надраснат с поведението си. Кога най-после ЦСКА и Левски ще започнат истинска война с определени лица по стадионите, които са виновни за тези изцепки?

Като добър пример засега можем да дадем Лудугорец. Той също се беше впуснал по български обичай да пуска декларации в официалния си сайт и по този начин да атакува или да се защитава от нападки на футболните си опоненти. Разградчани набързо прекратиха тази практика след като Ангел Петричев нападна Батков и стана за смях в България. Ако трябваше да следват тренда на българските клубове тогава сигурно от Лудогорец трябваше да пуснат декларации за съдийството в мачовете с Реал Мадрид и Ливърпул, за което щяха да бъдат спукани от бъзици в цяла Европа

Кога Левски и ЦСКА ще стигнат до заключението че имат проблеми с феновете или поне с някои от тях? Кога ще се сложат камери около и по самите стадиони и кога всичко това ще бъде регулирано със закони в страната? Миналата седмица бях на един различен мач от Шампионската лига на "Васил Левски". Наистина липсваха силните фенски викания, от които ти настръхваш целия, но за първи от много време видях майки с деца и много щастливи хора на стадиона, в които нямаше толкова омраза към другите.

Проблемите на фенове са проблеми на отделни индивиди, които се опитват да влияят и на другите. Напоследък свикнахме хореографиите и песните на агитките на ЦСКА и Левски да бъдат единственото красиво нещо във Вечното дерби, и единственото което може да се мери с останалите клубове в Европа и да получи признание защото на футболния терен стигаме до Казахстан и Молдова.