Кобрата с шанс за световна титла в началото на 2018!

снимка: twitter.com/Kubrat Pulev

Доста вероятно е Кубрат Пулев да се бие за световна титла още в началото на следващата година. Това разкри президентът на "Hitz Boxing" Боби Хиц, който преговаря за мач в Чикаго между Кобрата и пуерториканеца Фрес Окендо за вакантната "редовна" титла на WBA в тежка категория. Българинът може да излезе за пояса, щом се възстанови от контузията на гръден мускул, която му попречи да се бие срещу Антъни Джошуа на 28 октомври в Кардиф.

"Да, мога да потвърдя, че с моите колеги от "Square Ring Promotions", компанията на Рой Джоунс-младши, който е ко-промоутър на Окендо, сме разговаряли с агентите на Кубрат Пулев от “Зауерланд” за организирането на среща между двамата тук, в Чикаго, някъде в началото на 2018 година”, заяви Хиц пред boxingscene.com.

"В Чикаго има големи общности от пуерториканци и българи и затова има смисъл тази битка да се направи тук. Последният мач за титлата в тежка категория на WBA, която се проведе в града, беше между Майк Уейвър и Джеймс Тилис през 1981 година и мисля, че би било чудесно Пулев и Окендо да се бият в същата зала - "Allstate Arena". Надявам се да успеем да го организираме заедно”, заяви Фиц.

44-годишният Окендо се би за титлата в спорен мач срещу Руслан Чагаев в Грозни на 7 юни 2014, който загуби. Впоследствие той заведе дело в съда, след като предварително уговореният реванш не се състоя. Окендо спечели делото, което му даде правото да се бие за пояса. След като Чагаев се оттегли от бокса, WBA назначи мач за титлата между Окендо и Шанън Бригс. Срещата бе насрочена за 3 юни в Маями, но Бригс даде положителна допинг проба и WBA го спря да се бие.

"Вчера получих обаждане от Крис Майер от "Зауерланд", че Пулев се интересува от бой с Окендо, след като се възстанови от травмата си, която му попречи да се изправи срещу Антъни Джошуа", заяви Джон Уърт, главен изпълнителен директор на "Square Ring Promotions".

"Крис ми каза, че Пулев ще бъде напълно възстановен след няколко седмици и че можем да направим мача в САЩ или България в началото на следващата година. Ние бихме искали двамата да се бият тук и нашият екип заминава за Колумбия този уикенд за годишната конвенция на Световния боксов съвет. Има решение на WBA, според което Окендо трябва да се бие с Александър Устинов, ако Бригс отпадне като противник. Устинов обяви, че ще се бие с Мануел Чар и според правилата на WBA той няма да е на разположение да изпълни своето задължение. Следващият боксьор в класацията е Пулев и ние планираме да лобираме пред WBA да нареди такъв мач", сподели Уърт.

За мач в Чикаго говори и самият Кубрат Пулев на пресконференцията си в София преди дни. Той заяви, че може да се бие във Ветровития град в началото на 2018, но не спомена за пояса на WBA. Световната боксова асоциация има две титли - супершампионската е притежание на Антъни Джошуа, а тази на световен шампион е вакантна и Пулев може да я спечели.