Клинсман вижда прогреса чрез победа над Гана

снимка: БТА/AP

Старши треньорът на националния отбор на САЩ по футбол Юрген Клинсман заяви, че победа срещу Гана в първия мач на тима на Мондиал 2014 може да помогне на американците да стигнат далеч в турнира.

Възпитаниците на Клинсман излизат тази вечер срещу африканците в двубоя от група G, в която са още считаните за фаворити Германия и Португалия.

"Работихме здраво в последните четири седмици от подготовката. Сега настъпи моментът да дадем нужната мотивация и увереност на играчите за победа срещу Гана. Предстои ни първата крачка, след това идва Португалия, а после Германия. Всичко може да се случи", коментира Клинсман.

"Имаме поводи за оптимизъм. Отборът израсна. Смятам, че играта ни се разви не само на национално ниво. (Мейджър Сокър) Лигата също стана много по-конкурентна в последните години. Футболен в САЩ има прогрес във всяко едно отношение и искаме да използваме това като локомотив за националния отбор", допълни той.

Германецът заяви, че е имал същите очаквания като футболист на Мондиал 1990, когато той помогна на Бундестима да спечели титлата, както и като треньор на Германия през 2006 година при спечелването на бронзовите отличия.

"Идваме със същото настроение, желание, енергия и амбиция да се представим добре. Мога да ви кажа, че съм резервирал билета си за връщане за след финала", каза той. Амбициите на Клинсман се споделят и от футболистите. "Подготовката ни премина добре. Очакваме мача с Гана.

Съперникът е труден, но ако покажем най-доброто от себе си, можем да победим. Имаме качествата да стигнем далеч в турнира и това е нашата основна цел", каза нападателят Клинт Демпси, цитиран от БТА.