Кирил Емилов на финал на Европейското за кадети

снимка: bul-wrestling.org

Кирил Емилов ще се бори за титла от европейското първенство по борба за кадети в Самоков. В категория до 85 килограма на класическия стил той записа три победи - срещу финландеца Тони Хейки Херман Мецомеки с 12:4, чеха Роман Чалупа с технически туш 9:0, а на полуфинала тушира украинеца Владен Козлиюк.

Така в следобедния сеанс на финала Емилов ще излезе срещу руснака Марк Бемалян. С класирането си за финала българинът си осигури и участие на младежките олимпийски игри в Китай през август.

До един месец националните федерации трябва да потвърдят пред Международната федерация по борба, Националните олимпийски комитети и МОК кои състезатели ще се борят на игрите в Нянджинг.

Всяка страна има право само на двама представители в съответния стил, дори и да има повече квоти. Едва след това ще стане преразпределението на останалите визи и тогава ще стане ясно дали нашите борци, спечелили бронз, ще вземат квоти.

В категория до 58 килограма Симеон Дариуш загуби в репешажите и приключи участието си. Той стартира с успех срещу поляка Емил Гвиазда с технически туш - 8:0, но после загуби от арменеца Завен Микалян с 1:4.

Останалите трима българи в днешния ден отпаднаха от надпреварата. Ивайло Радев (42) започна с победа срещу азера Нофал Бабайев с технически туш - 11:2, но след това претърпя поражение от арменеца Хайк Меликян с туш.

При 50-килограмовите Валентин Димитров падна на старта от молдовеца Дорин Койочари с технически туш. Съперникът му загуби в следващия кръг и българското участие завърши. В категория до 69 килограма Красимир Крумов също падна на старта - 4:4 срещу Уилям Свалестад (Норвегия). Финалите са от 18 ч в "Арена Самоков".