Кербер е шампионка на Уимбълдън, Серина не бе на ниво

Чудесната Анджелик Кербер бе значително по-стабилна от Серина Уилямс във финала на Уимбълдън и грабна своя трети трофей от Големия шлем. Американката грешеше много по-често от съперничката си, която на свой ред се спряваше прекрасно в защита и възтържествува след 6-3 6-3.

По този начин германката си върна на Серина за финала от 2016 г., когато победата ѝ се изплъзна. Уилямс пък ще трябва да почака още, за да изравни рекорда на Маргарет Корт  от 24 титли от „мейджъри“.

Серина поведе с 30-0 в откриващия гейм, но поредица от непредизвикани грешки я поставиха в неприятна ситуация, в която трябваше да спасява брейкбол. Последва дълго разиграване, в което Кербер се движеше добре и в крайна сметка мрежата спря един от ударите на американката – 1-0.

При 2-1 дойде ред на германката да изгуби концентрация и да започне да греши. 10-ата в света  загуби концентрация, а с това и подаването си на 0.

Двете сервираха умело до 3-3, но тогава отново станахме свидетели на проблеми за 23-кратната носителка на титли от турнири от Големия шлем. Уилямс първо подцени една къса топка а 0-15, а две поредни двойни грешки я изправиха пред три брейкбола. Спаси два, но при третия се пречупи – 4-3.

В следващия гейм седемкратната шампионка опита да играе по-агресивно, но не успя да върне брейка. Неубедително представяне на Серина продължи и когато трябваше да сервира за оставане в сета. При 30-30 допусна поредната непредизвикана грешка и даде сетбол на съперничката си. Изстрел в мрежата даде край на първата част – 6-3.

Макар да имаше колебания и в началото на втората част, американката заигра по-добре, докато опонентката ѝ продължи да държи стабилно ниво на тенис. В резултат на това се получи оспорван двубой, като до 2-2 състезателките взимаха подаванията си без големи затруднения. Серина създаде негативни впечатления при 1-1, като при първото разиграване и двете излязоха на мрежата, при което Уилямс насочи с всичка сила топката в тялото на противничката си. Кербер се дръпна и тя излезе в аут, но не последва извинение за неспортсменската проява.

В петия гейм няколко добри ретура доведоха до дюс на начален удар на Анджелик, но отново не видяхме пробив. Такъв все пак дойде в следващия, когато се стигна до 40-15 за германката. Първият брейкбол бе спасен с чудесна комбинация сервис – мрежа, но при втория Кербер поведе с 4-2.

При 5-2 Серина взе подаването си на 0, и положи много усилия да се възползва от последния си шанс да остане в мача. При 15-0 изпусна да реализира лесно воле, но все пак изравни до 30-30 с хубава къса и мощен ретур. Последваха обаче две бързи точки за Анджелик Кербер и Уимблъдън имаше своя нов шампион.