Казийски: Не искам да давам празни надежди

снимка: Булфото

Позицията на Матей Казийски за завръщане в националния отбор по волейбол остава непроменена. Звезда Казийски потвърди това в интервю за TV7 и NEWS7.

От 5 до 10 май българинът ще играе за катарския Ал Райан на световното клубно първенство в Бело Орисонте (Бразилия), а след това и за купата на емира.

- Няма да имаш много време за почивка, директно заминаваш за Бело Орисонте за световното клубно първенство. Как се стигна до офертата да играеш в Ал Райан?

- Миналата година играх за този клуб. Имах контакт. Те наскоро получиха уайлд кард за финалите и естествено се сетиха за мен. Радвам се, че имам възможност да отида. До последния момент нищо не беше ясно, тъй като не се знаеше докога ще продължат финалите в Турция. Малко набързо стана цялата работа и се радвам, че ще успея да замина.

- Там ще ти бъде любопитно и странно да застанеш очи в очи с бившия си отбор Тренто.

- Разбира се, не само странно, но и тежко. Още в първия мач излизаме срещу тях. Очаквам да се видим с нетърпение, пък ще видим какво ще стане на терена.

- Изпращаш доста успешен сезон - Суперкупа, купа, шампионска титла и финал в Шампионската лига. Как преживя тази година, доволен ли си от Турция?

- Добра година, особено от гледна точка на резултатите. Три от четири възможни купи. Наистина съм много доволен. Турското първенство се развива, но все още изостава с малко от италианското и руското. Доволен съм от годината и вече мисля за следващото състезание, което почва след три дни.

- Тандемът Стойчев - Казийски вече е с титла в третата държава. Кое е следващото предизвикателство?

- Нека да свършат финалите, пък тогава ще стане ясно и бъдещето ми.

- Основното очакване е да се върнеш в Италия, липсваш на първенството на Апенините, а там след твоето заминаване като че ли сърбите станаха доминираща сила.

- Ами да, вижда се че на финалите в Италия командват сърбите. Не крия, Италия е много привлекателна дестинация за мен и се надявам да имам възможността да се върна там.

- Вече се говори сериозно за голям проект в Торино, замесени са твоето име, на Радостин Стойчев. Има ли нещо вярно?

- Има, но повече не мога да кажа сега и аз. Тепърва ще се види. Свободен съм вече от ангажименти към Халкбанк и ще мога да реша бъдещето си.

- Позицията ти за националния отбор остава непроменена.

- Говорим с националния селекционер, така е. Искам да подчертая нещо - никой за нищо не ме е молил и не става въпрос за това, защото по едно време във медиите се появиха такива информации.

Говорим често с Камило Плачи, през няколко месеца. Да, моята позиция не се е променила, нито пък нещо във федерацията или относно националния тим. За това няма новини по тази тема.

- Странно ли ти е малко да имаш свободно лято, от две-три години все пак не си в националния отбор.

- Странно - не, не ми е. Като напуснах националния отбор, точно това очаквах - да имам повече свободно време. Но така имам и възможността да си почивам преди сезона и тази година ми беше по-леко по време на самите мачове.

- А липсва ли ти националния отбор като емоция?

- Не мога да кажа, че не ми липсва, изпитвам доста носталгия, особено, когато гледам отбора по телевизията. Липсва ми тръпката, но пак казвам - има и позитивна страна.

- Предстои световно първенство тази есен. Възможно ли е да се случи чудото и да видим Казийски в националния екип?

- Чудеса стават. И аз се надявам нещо да се промени. Но не желая да давам празни надежди.