Караньотов с великолепно представяне в Гран При на Европа

снимка: Булфото

Българският пилот в клас S1 на световния шампионат по супермото Ангел Караньотов направи едно от най-добрите си състезания този сезон, класирайки се на шесто място в Гран При на Европа.

Квалификациите, както и самата надпревара за петия кръг от първенството на планетата, завършиха късно снощи, а на легендарното италианско трасе "Кастелето ди Брандузо" излязоха най-добрите пилоти в атрактивната дисциплина.

В първия манш Караньотов завърши на осма позиция, оставяйки след себе си миналогодишния европейски шампион Едгардо Борела (Италия, КТМ) и един от най-големите си опоненти в шампионата Павел Кежмар (Husqvarna) от Чехия.

Във втория манш българският състезател се представи още по-добре и завърши на петата позиция, оставяйки на близо 4 секунди зад себе си лидера в световния шампионат Тома Шарер (Франция, ТМ).

Караньотов се класира на повече от успешното шесто място в Гран При на Европа и добави нови 29 точки към актива си. Два кръга преди края той продължава да се намира на седма позиция в генералното класиране със 133 точки, но се доближи на само седем пункта от шестия Кристиян Равалия (Италия, Honda) и на девет точки от Кежмар.

Това дава шанс на българския пилот да излезе по-напред в класирането при добро представяне в Гран при на Естония на 31-ви август.

С победа във втория манш първото място в Гран при на Европа пред родна публика грабна Иван Лазарини (Honda).

Втори се нареди финландецът Мауно Хермюнен (TM), който е и новият водач във временното класиране за шампионата. Подиумът допълни французинът Адриен Шарер (Aprilia).