Капело е доволен от въвеждането на технологиите

снимка: БТА/AP

Голът-фантом на Франк Лампард на Световното първенство през 2010-а година в Южна Африка не носи добри спомени на Фабио Капело, който сега води Русия на Мондиала.

Преди четири години именитият италианец беше начело на англичаните, които бяха ощетени от лошата видимост на рефера. Те отстъпваха с 1:2 на Германия, а в крайна сметка загубиха с 1:4.

Според Капело, въвеждането на технологията на голлинията е позитивно влияние върху играта и всички са се убедили в това в Бразилия. Италианецът каза още, че ако е имало такава компютърна система, попадението на Лампард- топката удари горната греда от вътрешната страна, тупка зад линията и излезе, щяло да бъде зачетено и да промени хода на мача.

В неделя Франция стана първият отбор на Световното първенство, който видя ползата от въвеждането на компютрите в самата игра с зачитането на втория гол срещу Хондурас.

"Както и вие видяхте в неделя, експертите би трябвало да знаят, че има огромна разлика с това нововъведение. Но аз и английският национален отбор платихме цената тогава, коментира още Капело.

Сега той води руснаците на Мондиала, а също така договорът му е разчетен до 2018-а година, когато е следващото Световно първенство, вече в Русия. Той смята, че Сборная е готова за старта на битките в група Н, а тази нощ той стартира с мач срещу амбициозния състав на Република Корея на стадион Пантанал Арена в Куяба.

"Убеден съм, че сме работили добре и всеки е в оптималната си физическа форма за първия мач, каза италианецът и добави, че всички са се адаптирали към температурите в Куяба.

Футболистите му да играят с интелект и лична отговорност, иска още той. Двата отбора вече се срещнаха през ноември 2013-а година в контрола в Дубай, в която руснаците победиха Корея с 2:1.

"Мисля, че сме достатъчно добре информирани за всичко, което се случва в корейския отбор. И най-важното- ние сме играли срещу тях след момента на класирането и на двата отбора. Не е важно, че не знам имената им и кой играч на кое име. Аз съм напълно наясно с характеристиките им и ние сме се подготвили за това. Капело обяви защитникът Василий Березуцки за капитан на отбора, като другата опция беше Игор Денисов.

"Игор е лидер на терена, а освен това говори английски, което е много важно за комуникацията със съдиите, каза Капело. Аржентинецът Нестор Питана ще бъде главен съдия на мача с Република Корея тази вечер.

"Важно е за Русия да играе на Световни финали след 12 години прекъсване, защото така се докосваме до най-високото ниво. Така ще бъдем още по-добре подготвени за Евро 2016 и най-важното- за домакинското Световно през 2018-а, коментира още италианският селекционер, който навършва 68 години на 18-и юни.