Камата нахлу в класация за легендарни играчи, но слаби треньори

снимка: lap.bg

Христо Стоичков е легендарен футболист, направил немислимото с Барселона и с националния отбор на България, но не такава бе съдбата му като треньор. Не само носителят на "Златната топка" за 1994 г. обаче е подобен пример. Много невероятни футболисти стават посредствени треньори, след като окачат бутонките и застанат край тъчлинията.

Руското издание Championat.ru изготви подреждане на 10-те подобни случая в историята на футбола, а там Стоичков заема последната позиция. Класацията е направена в една от поредиците за предстоящото световно първенство в Русия това лято.

"Първият му опит да пробие в треньорската професия дойде през 2004 година. След като родната му България се провали на Евро 2004 и дори не взе точка, на кормилото застана Стоичков. Една легенда начело на страната си - идеалната история!", започва изданието разказа за историята на Камата като треньор.

"Но с резултатите не всичко беше толкова епично. След това Евро 2004 България никога не се е класирала на голям шампионат, включително и със Стоичков начело. След тази авантюра той пое към Селта, но изпадна".

"След няколко години стана треньор... в Южна Африка. Застана начело на Мамелъди Съндаунс, който сега е известен с това, че приюти Юсейн Болт. След тази авантюра Стоичков продължи да изумява с изборите си и стана... съветник на президента на Ростов", пише Championat.ru.

"И след като доста се поскита по света, Стоичков се прибра в България да ръководи Литекс. Накрая всичко изглеждаше като приказка, когато щеше да застане начело на своя ЦСКА, но подаде оставка след по-малко от месец, защото клубът щеше да фалира", припомнят руските журналисти.

На върха на негативната класация застава Мишел Платини, който неуспешно води националния отбор на Франция от 1988 до 1992 г. Следват Рууд Гулит, Едгар Давидс, Диего Марадона, Збигнев Бониек, сър Боби Чарлтън, Алън Шиърър, Гари Невил и Тони Адамс.