Какво разказва "Единакът" за живота на Наско Сираков?

галерия:

снимка: levski.bg

Първата част от биографичния роман "Наско Сираков Единакът", написан от спортния журналист Павел Колев и издаден от издателство СИЕЛА в тираж от 4000 бройки, от днес вече е на пазара в София. Книгата, разказваща за живота на легендарния български футболист Наско Петков Сираков, е 384 страници и струва 16 лева с меки корици и 20 лева с твърди корици.

Първата част от романа разказва за живота на Сираков от дете до напускането на Сарагоса през лятото на 1990 година. Втората част, която се очаква да излезе в близките месеци, обхваща живота на именития футболист от трансфера му в Еспаньол до наши дни.

"Направил съм около 120-130 интервюта с най-близките хора от семейството му, с приятели и съотборници. Естествено без изключителната помощ и съдействие на Сираков този биографичен роман нямаше да го има.

Смятам, че той беше откровен, доколкото е възможно. Като фактология на 95 процента всичко в романа е истина", обясни авторът Павел Колев.

Първата част е описание на живота на Сираков от дете, как избори футбола пред борбата, в която баща му Петко е световен шампион, разказва за златното поколение в Левски от 80-е години на миналия век и за трансфера му за почти 1 милион долара в Сарагоса през лятото на 1988 година, за тежката контузия на коляното, която го вади почти година и половина от футбола, за завръщането му на терена.

4090660

В романа са описани и множество интересни факти, един от които е, че Сираков е бил следен от Реал Мадрид, но травмата осуетява евентуален трансфер на "Сантяго Бернабеу".

Друг любопитен момент в книгата е, че след падането на комунистическия режим през ноември 1989 година партийни функционери предлагат на Сираков куфарчета с пари, с които той е трябвало да започне бизнес в чужбина, за да ги изпере.

Сираков отказва. Във втората част на романа, която е готова като груб материал, съществена част заема незабравимото американско лято през 1994 година. Там също попадат интересни случки, включително и търканията между звездите в националния отбор, в това число дори и за сбивания в съблекалнята преди мачове.

В нея се описват и трудностите и успехите на Сираков като ръководител във футбола до наши дни, посочва БТА.