Какво прави държавата за новия национален стадион?

снимка: Булфото

Министерството на младежта и спорта търси по-модерни и надеждни форми за публично-частно партньорство за изграждането на новия национален стадион, коментира днес във Варна министърът на спорта Мариана Георгиева.

"Държавата ще участва с терена за съоръжението, това не е малък компонент, и ние можем да търсим все по-модерни, действащи и надеждни форми на публично-частното партньорство. Министерството на спорта води своите разговори с партньори, които се интерeсуват от това съоръжение", заяви още тя.

Георгиева припомни изявлението на Борислав Михайлов, че проектът в "Овча купел" на немския инвеститор за двете гарнитури - Славия и Националния отбор, за изграждане на стадион може да бъде с параметри и показатели, които да претендират за домакинството на България за Европейското първенство по футбол през 2020 година.

Тя допълни, че ангажиментът на правителството е заявен още миналата година - държавата подкрепя категорично БФС в усилията му да кандидатства за домакинство за Евро 2020.

"4.5 милиона лева за Спортната зала във Варна са отпуснати директно на общината, тези средства не се контролират от министерството", каза в отговор на въпрос министърът.

Тя допълни, че парите са отпуснати за реконструиране и модернизиране на Двореца на културата и спорта нарочно заради домакинството на България на ЕП по волейбол през следващата година.

Министърът заяви, че вярва, че кметът и общината имат ресурсите и отговорността на местна власт да се справят навреме и съгласно очакванията и на кабинета и на обществеността във Варна средствата да бъдат усвоени по предназначение. Проектите на федерацията по волейбол за домакинството на европейското първенство догодина са изготвени, каза още министър Георгиева. Те постъпват своевременно в министерството.

"Работим конструктивно, нямаме никакви притеснения, определили сме, че волейболът заслужава подчертана държавна подкрепа, и няма място за притеснения", заяви спортният министър.

В отговор на въпрос кога собствеността на "Юнашкия салон" в града ще бъде предоставена на общината, министърът обясни, че още в края на миналата година, това което се е искало от ръководеното от нея министрество е направено като процедура. В момента документите са в министерството на регионалното развитие, защото то е компетентният орган по прехвърляне на собственост от страна на държавата.

"Сега предстои последният етап - регионалното министерство да подготви акт за разглеждане в МС по прехвърляне на собствеността от държавна в общинска", допълни Георгиева.